'Grimizna i bijela latica'

Novi roman Michela Fabera u izdanju Vuković&Runjić: Riječ je o svjetskom bestseleru kojega će svi obožavati

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 20.09.2022 10:17
  • Objavljeno 20.09.2022 u 10:17
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

U izdanju nakladnika Vuković&Runjić objavljen je roman 'Grimizna i bijela latica' nizozemskog autora Michela Fabera, svjetski bestseler koji je kritika ocijenila jedinstvenim panoramskim ostvarenjem suvremene proze

U izdanju nakladnika Vuković&Runjić objavljen je roman "Grimizna i bijela latica" nizozemskog autora Michela Fabera, svjetski bestseler koji je kritika ocijenila jedinstvenim panoramskim ostvarenjem suvremene proze.

Michel Faber autor je devet knjiga, među kojima se ističu romani "Ispod kože", "Vatreno evanđelje", "Knjiga neobičnih novotarija", te "Grimizna i bijela latica". Osvojio je više nagrada za pripovijetke. Riječima Guardianova kritičara, "to je čovjek koji bi se mogao natjecati s Josephom Conradom u pisanju savršene rečenice". Rođen u Nizozemskoj, odrastao u Australiji, Michael Faber živi u Škotskoj.

Njegovo novo djelo plod je dvadeset godina rada i istraživanja

Njegov roman "Grimizna i bijela latica" jedinstveno je panoramsko ostvarenje suvremene proze, plod dvadeset godina rada i istraživanja koji frca od života, bogate teksture i filigranskih detalja, zapanjujuće stvarnih likova, stoji u najavi.

Sjajnu priču moguće je izgraditi jedino iz sjajno postavljenih likova: takvih koje pogone nužnosti, društvene okolnosti i nagoni, a ne intelekt i moral. Svaki od tih likova postupa onako kako je to iz njegova očišta i karaktera najlogičnije i čitatelju najprihvatljivije, sa svakim od njih može se poistovjetiti, a opet ti izbori u sudaru sa svjetovima drugih likova postaju upitnima, pa i tragičnima.

U cijelome romanu stalno se događa zlo, ali ni jedan lik nije zao, dapače, svi su uglavnom dobronamjerni.

U tome se sastoji Faberovo majstorstvo. Svaka Čehovljeva puška na zidu opali petsto stranica poslije, svaka rečenica vrati se negdje kao bumerang, svaka logična odluka negdje nekome presuđuje, bila ona povlačenje cijevi za isušivanje prostorije, ostavljanje trule stube godinama nepopravljenom ili uzimanje kočijaša u službu. Faber se neumorno vozi od vrha do dna: od neustrašivih opisa erotskih susreta najizravnijim rječnikom do kićenoga izražavanja plemstva, njihovih složenih jela i još složenijih odjevnih predmeta.

Od raskoši viktorijanske romančine do suvremenih rezova i fleševa, od enciklopedijskog istraživanja do zvukovne plastičnosti crtanog filma, ova knjiga ima sve, pa i napetost krimi romana, iako to nije. U klasičnome krimiću zločin je anomalija u odnosu prema uređenome svijetu, a cilj je riješiti zločin i tako ga uklopiti u uređeni svijet. A u ovome romanu cijeli je svijet kriminalno neuređen i prema toj činjenici jednako su nemoćne i anglikanska i katolička crkva.

Ovaj golemi, sočni, nezaobilazni roman oduševit će, opčiniti, izluditi i zabaviti i muško i žensko, staro i mlado, poručuju iz Vuković&Runjić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!