u sklopu akcije 'Volim Pešču'

Novi mural Borisa Bare krasi pročelje osnovne na Peščenici

16.11.2020 u 18:00

Bionic
Reading

Akcija Centra KNAP Volim Pešču 2020. održana je od 11. do 14. studenog, a ovoga nam puta u goste došao jedan od najznačajnijih aktera zagrebačke grafiti scene, Boris Bare. Bare je novi veliki mural 'Djevojka koja sanja' slikao na pročelju osnovne škole Petar Preradović. Ovogodišnjom akcijom obilježiti smo jubilarnu 65. rođendansku godinu za Centar Knap

Tim povodom Centar Knap je svojim sugrađanima poklonio još jedan u nizu murala koji ovaj kvart čine posebnim, stoji u najavi.

Centar Knap već dugi niz godina provodi akciju 'Volim Pešču'. Projekt koji iz godine u godinu pridonosi urbanom identitetu ovog zagrebačkog kvarta. Gradska četvrt Peščenica tako je postala prepoznatljiva po uličnoj galeriji grafita i murala koji oplemenjuju javne prostore. U posljednjih desetak godina na zidovima Centra Knap i zidovima kvarta slikali su najznačajniji umjetnici zagrebačke, ali i svjetske street art scene. Od Lonca i Cheza do Pekmez Med i Hane.

Godine 2018. na bočnom zidu Centra Knap slikali su zagrebački umjetnik Modul i beogradska umjetnica TKV. 2019. godine slikao je Lunar, legenda hrvatske grafiti scene i njegov gost NDec iz Tokia. Ovogodišnji umjetnik Boris Bare poznat je široj javnosti po projektu Art Park te brojnim muralima po zagrebačkim ulicama i parkovima poput Spavača u parku na Opatovini ili Fakina u Tkalčićevoj.

Centar Knap od samih početaka pojave grafita u gradu prati razvoj streeta art scene. Kroz brojne akcije poput otvaranja Hall of Famea na savskom mostu 2000. do izdavanja fotomonografije o zagrebačkom street artu 2016. educira i informira građane o ovoj subkulturi. Projektom Volim Pešču iz godine u godinu gradi urbani identitet kvarta na zagrebačkoj Peščenici.