CENTAR KNAP

Nestalna ljubav i krhost ljudskih odnosa na Festivalu prvih

15.10.2019 u 14:38

Bionic
Reading

U Galeriji Događanja otvoren je u ponedjeljak 17. Festival prvih koji se do 19. listopada 2019. održava u Centru Knap

Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši zadovoljstvo što je KNAP upravo treću godinu zaredom domaćin festivalu koji njeguje alternativne tendencije te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako je za centralnu točku ovogodišnjeg izdanja festivala uzet pojam nestalna ljubav jer je današnje društveno okruženje obilježeno metaforom tekuće modernosti što neposredno dovodi do stalnih promjena u svim sferama društva, osobito u međuljudskim odnosima. Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću Festivala prvih, istaknuo je da se i ove godine uz nagradu publike dodijeljuje nagrada stručnog žirija, kojeg čine članovi sociolog Krešimir Zubčić, doktorandica na studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture i novinarka Ana Fazekaš te Lucija Duda iz KNAP-a.

Prvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe na temu festivala 'Nestalna ljubav – o krhosti ljudskih odnosa', s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Kritina Birtić, Mirta Boban, Vanda Urković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović, Nina Šegović. U konkurenciji je još i film Ines Jokoš 'Izlazite li vanka' koji prati žiteljicu doma za starije osobe Jelu i Beograđanina Milu, poznatijeg kao Milu Chopina; nesvakidašnji par koji je počeo svoju ljubavnu priču u hektičnom tempu turističke meke Dubrovnika. Publika je film pogledala netom nakon otvorenja festivala.

U nastavku programa je održano predavanje Hajrudina Hromadžića na temu 'Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa' koji je u svom izlaganju predstavio poljskog sociologa, filozofa i teoretičara kulture Zygmunta Baumana i dio njegovog opusa iz prvog desetljeća ovog stoljeća u kojem se bavio pojmom 'tekućeg', fizikalnom kategorijom prevedenom u sociološki koncept. Obradio ga je iz nekoliko društveno-problemskih rakursa (modernost, ljubav, život, strah, zlo...), a tijekom predavanja Hromadžić je detaljnije analizirao Baumanovu knjigu 'Tekuća/Nestalna ljubav'. Program prvog dana festivala zaključio je slatki performans Pina Ivančića izradom čokoslastica za 'nestalnu konzumaciju' kojom se delikatno komercijalizira konzumacija ljubavne delicije.

U nastavku festivala bit će prikazani filmovi 'Forska zima', koji je snimljen kao završna prezentacija filmskog i dramskog edukativnog procesa projekta 'Akcija na otoku ili kako hoćete', potom kratki igrani film Barbare Vekarić 'Nitko nije savršen', performans Petre Brnardić 'Do you love me?', predstava 'Preokret ili kra' prema motivima predstave Ende oder Wende Ž. Zorice Šiša i grupe Ulješura iz 1983., preformans 'car je gol u galeriji događanja' u kojem susjeluju Mary May, Nataša Radušić, Ema Crnić, Nebojša Stijačić, Marko Meštrović, Stanislav Habjan i poetska večer s Hrvojem Jurićem.

Festival prvih pokrenuo je multimedijalni umjetnik Željko Zorica (1957. – 2013.) postavivši ga kao smotru dostignuća stvaratelja različitih umjetničkih i neumjetničkih profila.