FIRENCA

Novi festival servira umjetnost uz pomoć QR kodova

05.04.2013 u 14:17

Bionic
Reading

Novi festival suvremenih vizualih umjetnosti, koji u subotu 6. travnja počinje u Firenci, posvećen je različitostima suvremenih umjetničkih izričaja u globaliziranom svijetu približavanja a ima za cilj kroz uporabu naprednih tehnologija uspostaviti nove načine stvaranja umjetnosti

Festival je zamišljen kao kreativna platforma za razmjenu različitih izričajnih formi među suvremenim umjetničkim kulturama, a njegovo prvo izdanje trajat će sve do kraja srpnja i okupiti umjetnike s pet kontinenata koji će razvijati novu vrstu umjetničkih izložaba korištenjem novih tehnologija, prenosi talijanska agencija ANSA.

Firenca je odabrana kao grad domaćin zbog svojeg izvanrednog umjetničkog naslijeđa, a organizatori ističu kako im je cilj dovesti u srcu talijanske Toskane 'najbolje od najboljeg' međunarodne scene vizualnih umjetnosti u dijalog s radom i kreativnim istraživanjima talijanskih umjetnika.

Festival u subotu otvara umjetnički performans Artcloud, prvi u nizu od ukupno četiri izložbena okupljanja koja će se održavati jednom mjesečno na različitim lokacijama diljem grada a temeljit će se na korištenju QRCode (Quick Response Code) tehnologije. Riječ je o matričnom barkodu koji može očitati svaki mobitel s fotoaparatom i pristupom internetu koji ima instaliranu aplikaciju za čitanje QR kodova.

Uz pomoć QR tehnologije, koja omogućuje dodatne sadržaje, umjetnički će performansi dobiti dodatnu dimenziju – informacije o autoru, djelu, ali i nove uvide u rad.

Prvi Artcloud ugostit će jedna od najstarijih firentinskih umjetničkih galerija Multiverso, a obilježit će ga rad mladog ruskog umjetnika s berlinskom adresom Mische Badasyana, koji će tamo izvoditi performans "Superstar", osmišljen specifično za festival. "Superstar" razrađuje koncept superzvijezde kao osobe na meti zavisti i prosudbe masa, ali ujedno i kao osobe s ogromnom odgovornošću u društvu koje iz njezina ili njegova rada crpi poticaj, oduševljenje, natjecateljske nagone i životnu determiniranost.

U prvome će Artcloudu sudjelovati još 12 umjetnika iz svih dijelova svijeta – od SAD-a do Japana, a temelj njihove suradnje takozvani je co-working, koji je odnedavno dobio i svoju hrvatsku inačicu u zagrebačkoj Kući za umjetnost i ljude Laubi.