'pričaj mi'

Novi album benda Meritas poput gejzira topi našu svakodnevicu

31.05.2022 u 13:13

Bionic
Reading

Album su predstavljale zadnjih nekoliko godina kroz svaku od pjesama koju su objavile, od kojih je prva 'Pričaj mi', otvorila poglavlje stvaranja i rada na njemu, te odredila i sam naziv albuma

Meritas imaju svoj zvuk, svoj film, svoj tempo. One su same svoji skretničari na kolosijecima umjetničkog stvaranja i same određuju svoj pravac, stoji u priopćenju o novome albumu.

Dinamične, inteligentno skrojene, pjesme s ovog albuma tako uspješno koncertno vibriraju s publikom. Osjeća se kod autorica koliko su zadovoljne i koliko stoje iza svoga rada. To osjeća i publika, vjerna i uporna, željna.

Njihove pjesme uvijek snažno odjeknu kod publike koja je naučila i navikla na činjenicu da pjesme izlaze kad su spremne, da albumi stižu kad je njima dobar trenutak. Ali nikada prekasno.

I na ovom albumu ističu se njihove kompozicije, melodijske linije koje ih izdvajaju, u njima je ono nešto zanosno uzbudljivo, te Anitine karakteristčne izvrsne interpretacije koje ostaju u pamćenju, zaigrane i zapetljane poput DNK strukture s Merinim baršunom.

Na albumu se nalazi 12 pjesama, od kojih su dvije ogoljene klavirske verzije pjesama, u kojima još izražajnije odzvanjaju njihove interpretacije, te predstavljaju završnicu albuma, a već spomenuta "Pričaj mi" je odmah nagrađena hitom mjeseca na Hrvatskom radiju u emisiji Music Pub, te je zaslužila i nominaciju za Cesaricu.

"Ova ljubav" se pak našla na godišnjoj listi najemitiranijih novih pjesama na 9. mjestu, a i isto tako je bila nominirana za Cesaricu.

Izvor: Društvene mreže

Uslijedile su "Dok čekamo dan", "Blizu ljubavi", "Taj dan", koje su poput lokomotive grabile naprijed ne dopuštajući opuštanje. U maniri tanga dočekali smo i fantastičnu vokalnu suradnju Borisa Štoka i Meritas na pjesmi "Večer" koja je potvrdila i nastavila niz uspješnih i sjajnih pjesama na albumu, koje su već zaživile i koncertno i u eteru.

Izvor: Društvene mreže

Ako su spomenute skladbe gejziri, onda su "Uz mene" i "U vodi zapisano" svježina poslije vrućine.

Prije samo mjesec dana, predstavile su pjesmu "Sve male opsjene" koja se u engleskoj verziji (The Device) našla na albumu Voyage Jelene Radan, te su s ovom pjesmom najavile dugo očekivani izlazak zaokružene priče, album Pričaj mi.

Izvor: Društvene mreže

Autorice glazbe svih pjesama su Anita Valo i Meri Jaman, dok Anita potpisuje i aranžmane u suradnji s Jurom Ferinom i Pavlom Miholjevićem. Stihove potpisuju Ines Prajo i Arjana Kunštek.

Gostujući glazbenici na albumu su Tin Ostreš, Damir Šomen, Luka Žužić i Ana Stanković.

Fotografije potpisuje Mare Milin koja je od samih početaka vizualizirala cover albuma ovog benda kroz fotografiju, te zadnjih nekoliko godina potpisuje i režiju njihovih spotova koji su prava intimna umjetnička djela.

Dizajn albuma povjeren je Kreativnim ovčicama, kao i nekoliko zadnjih godina, te je za isti zaslužan Vjekoslav Crnojevac.

Novi album Meritas možete kupiti u Menartovom webshopu.

Slušajte ga i na svim digitalnim servisima.