VAŽNOST EDUKACIJE IZ STEM PODRUČJA

Nova predstava za djecu 'Znanstvenici superheroji' u režiji Arije Rizvić

  • Autor: D.A.M.
  • Zadnja izmjena 30.09.2022 17:06
  • Objavljeno 30.09.2022 u 17:06
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Znanstvenici superheroji' nova je predstava za djecu u režiji Arije Rizvić nastala u suradnji s Astronomskim društvom Višnjan i Boss teatrom

Ova zanimljiva predstava, namijenjena djeci predškolskog uzrasta, spaja znanost i kazalište na zabavan način, educira djecu o znanosti, problemu onečišćenja okoliša i važnosti zajedničkog djelovanja u rješavanju ekoloških problema, navodi se u priopćenju.

Cilj predstave je popularizacija STEM-a, smanjivanje stereotipa i stvaranje pozitivnog odnosa prema STEM-u, a njezina poruka je približiti djeci ono najvažnije - bez voda nema života! A vrijeme nam itekako curi kroz prste.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Kroz likove četiriju znanstvenika – fizičarke Marie Atom, biologa Zdravka Lista, kemičarke Ksenije Katran i matematičara Matka Kosinusa, koji su pozvani na znanstveni skup kako bi pokušali riješiti problem onečišćenja voda, djecu se na zabavan i interaktivan način upoznaje s osnovnim pojmovima iz navedenih znanosti, a kroz svoje jednostavne pokuse ne samo da podučavaju djecu o osnovnim pojmovima u znanosti već ih uče i zajedništvu kroz vlastitu borbu s egom. Glumci uz izvođenje pokusa, kroz interaktivne dijelove, uključuju najmlađe gledatelje čime podsjećaju da samo zajedničkim snagama možemo spasiti naše najveće prirodno bogatstvo, naše vode.

Znanstvenike superheroje tumače sjajni mladi glumci Iva Šimić Šakoronja i Denis Bosak, tekst potpisuju Mirna Rustemović i Karla Leko, scenski pokret Larisa Lipovac Navojec, kostime i scenografiju Ana Mikulić, a oblikovanje zvuka Nina Ugrinović.

Premijera će se održati 1. listopada u 11 sati na Tičanu (Zvjezdarnica  Višnjan) u sklopu Znanstvenog sajma gdje će predavanje održati i svjetkski priznati astronom Korado Korlević. Uz Tičan ostala predviđena mjesta izvođenja predstave su: Pazin, Varaždin, Čabar, Delnice, Cres, Đakovo, Ladimirevci, Ozalj u periodu od rujna 2022. do rujna 2023.

STEM-a, smanjivanje stereotipa i stvaranje pozitivnog odnosa prema STEM-u. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Kazališna predstava je isključiva odgovornost Astronomskog društva Višnjan.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!