premijera

Molièreov Don Juan prvi put na pozornici Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu

30.09.2022 u 16:54

Bionic
Reading

Uoči premijere predstave Don Juan jednoga od najvećih dramatičara francuske i svjetske dramske literature Jean-Baptistea Poquelina Molièrea koja će po prvi put biti izvedena na sceni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu upravo u godini obilježavanja 400-te obljetnice rođenja autora, 8. listopada u režiji Dejana Projkovskoga, održana je konferencija za medije kojom je zagrebački HNK predstavio svoju prvu ovosezonsku premijeru

Na konferenciji za medije govorili su intendantica Iva Hraste Sočo, v.d. ravnateljice Drame Mirna Rustemović, redatelj Dejan Projkovski, Sanja Ivić koja je napravila redakciju prijevoda, scenograf Valentin Svetozarev te glumci Drame Igor Kovač, Dušan Bućan i Iva Mihalić, stoji u priopćenju.

Na samome početku konferencije intendantica je naglasila kako će se premijera Don Juan održati pod pokroviteljstvom Francuskoga veleposlanstva u Zagrebu i Francuskoga instituta u Hrvatskoj te je izrazila zadovoljstvo angažmanom Dejana Projkovskoga  u našem kazalištu, jednoga od najznačajnijih redatelja u regiji.

Velika mi je čast raditi u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje sam sreo sve ove divne ljude s kojima sam u procesu proteklih 40 dana, rekao je redatelj iz Sjeverne Makedonije Dejan Projkovski koji je za izuzetna umjetnička dostignuća dobio niz domaćih i međunarodnih profesionalnih priznanja i nagrada. U predstavi  postavljamo pitanja tko je Don Juan i zašto Don Juan danas. Od vremena Molièrea do danas čovjek  se zapravo nije puno promijenilo. On je ista čokolada s izmijenjenom ambalažom. A Don Juan je čovjek koji pokušava otvoriti ambalažu i demistificirati stvari. Govorimo o velikome zavodniku i ljubavniku, ali to je samo površina. On uvijek daje ljudima ono što oni negdje duboko u sebi žele te je Don Juan ogledalo u kojemu se svi možemo ogledati danas, izjavio je Projkovski kojemu je režija predstave Don Juan Molièrea prvo gostovanje u Drami Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Drame i dramaturginja predstave Mirna Rustemović govorila je kako se motiv Don Juana pojavljuje u književnosti od  17. Stoljeća i sve do danas intrigira umjetnike, pisce, glumce, publiku pa i psihijatre. U našem suvremenom govoru Don Juan je pojam koji ga poistovjećuje s velikim ljubavnikom. Ono s čime se mi bavimo u predstavi nije samo njegovo veliko zavodništvo nego i preispitivanje autoriteta i zadane društvene norme kao i građanski moral. Molière je napisao kraj u kojemu  je Don Juan kažnjen zbog svojih grijeha, kako bi komad mogao igrati, no, o predstava je vrlo brzo zabranjena,  a mi smo sigurni da će naša predstava imati zaista dug život na pozornici, rekla je Rustemović.

Predstava se igra u prijevodu Radovana Ivšića u redakciji Sanje Ivić. Uloge tumače Igor Kovač, Iva Mihalić, Dušan Bućan, Kristijan Potočki, Franjo Kuhar, Tesa Litvan, Filip Vidović, Luca Anić, Nikša Kušelj, Milan Pleština, Slavko Juraga, Ivan Jončić, Silvio Vovk, Ivan Colarić. U predstavi sudjeluju i mladi glumci, glumice, plesači i glazbenici: Lucija Alfier, Lucija Dujmović, Tana Mažuranić, Mateja Miković, Tonka Mršić, Silvija Musić, Dominik Čičak, Lovro Juraga, Rok Juričić, Vibor Kreković, Martin Kuhar, Kristijan Petelin, Marin Stević, Petar Sekelez, Ante Vukov, Monika Popović i  Maja Mustapić.

Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju Valentin Svetozarev, kostimografiju Doris Kristić, skladatelj glazbe je Goran Trajkovski, suradnica za scenski pokret Olga Pango, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić, jezični savjetnik Dušan Gojić.