TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Nino Raspudić i Marija Selak dominiraju 'Petim danom'

07.10.2017 u 15:27

Bionic
Reading

...što je možda ipak bolje nego da emisijom dominira Luka Popov, ali nakon brojnih pretumbavanja, mijenjanja panelista, mini-skandala i vrludanja u tonu emisije, na početku osme sezone pomalo se kristalizira činjenica da diskusijom vladaju 'veteran' Raspudić i Marija Selak. U praksi to znači da u emisiji nećemo čuti mnogo toga zanimljivog, a ni pametnog

Vratio nam se, dakle, 'Peti dan' u svojoj osmoj sezoni, i vratio se pomalo ispretumbanog sastava. Svi već znaju da je u prošloj sezoni zbog (blago rečeno) egzotičnih stavova i izjava izletio Luka Popov (i nismo baš ridali zbog tog gubitka), zatim se iz neslužbenih krugova saznalo da u novoj sezoni više neće moći sudjelovati ni Rada Borić jer, avaj majko, sad je predstavnica jedne političke stranke u gradskom tijelu i sve u svemu, svi obožavatelji ove emisije (njih dvanaest) s nestrpljenjem su iščekivali da vide kako će to sada izgledati.

OK, već je u prošloj sezoni uletio Aleksandar Musić, koji je u odnosu na Luku Popova i njegove, khm, bravure ipak značio određeni pomak prema boljoj kvaliteti diskusije, a sada smo, na početku nove sezone dobili i još jednog novog panelista - Dr. Petra Tomeva Mitrikeskog. No unatoč tima dvama dodacima - o kojima se, posebice u slučaju Mitrikeskog, isto može prozboriti koja začuđena riječi - nakon svih tih pretumbavanja i nakon prve emisije nove sezone stječe se dojam da je rezultat to da Raspudić i Selak dominiraju 'Petim danom'. Nisam baš točno mjerila minutažu koliko je tko govorio pa se u tom, strogo kvantitativnom segmentu možda i varam, ali cijeli ritam i ton zvučao je tako da su Raspudić i Selak uglavnom nastupali kao veterani koji svojim mišljenje udaraju nekakav pečat na diskusiju ili joj daju početni karakter, s tim da u temama koje su se obrađvale - najdulje ona o Todoriću i njegovu blogu, a zatim i ona o katalonskom referendumu za neovisnost - nisu baš ponudili nekakve specijalno zanimljive ni intelektualne uvide, pa čak ni inače svojstven im osobni potpis u obliku načina rezoniranja i diskusije.

No zato je zanimljiv doprinos diskusiji o Todoriću dao novi panelist, Petar Tomev Mitrikeski, molekularni biolog i genetičar koji se valjda smatra vrijednim sudionikom ove emisije zato što predaje genetiku studentima antropologije i etnologije i zato što drži predavanja o odnosu znanosti i kršćanskih vjerovanja. Cijenjeni je znanstvenik, naime, u raspravi o Todoriću te cijelom urušavanju sustava koji je nastao zbog njegovih krivina s Agrokorom uspio jasno i glasno zaključiti da je to zbog jugoslavenštine u hrvatskom društvu. Ni manje ni više. Daljnjom se raspravom i uključivanjem Borisa Jokića u razgovor ispostavilo, naravno, da misli na korumpirane prakse zaostale iz socijalističkog sustava, ali baš njega briga. On si je ispalio ideološki termin, potpuno neprecizan i obojen samo senzacionalističkom privlačnošću zbog koje konzervativcima u Hrvatskoj odmah šikne krv na oči i tako odmah privukao pozornost na sebe. Pravi znanstvenik, nema šta. Baš onako, svojski pazi na terminologiju i klasifikaciju.

No mimo tog kuku-nama-avet-jugoslavenštine-nam-pojela-Agrokor ispada, u 'Petom danu' nije bilo ama baš ničeg zanimljivog ni pametnog, nego su uglavnom Raspudić i Selak repetirali sve one iste priče i teze o Todoriću i katalonskom referendumu koje smo mogli dosad već pedeset puta pročitati čak i  na studentskim portalima i blogovima, a u emisiji nije bilo neke osobito živosti ni intelektualnih izazova čak ni zbog nove, fizičke prisutnosti urednice i sada moderatorice Gabrijele Perišić

Vidjet ćemo kako će teći sljedeće emisije, ali ova prva nije nimalo obećavajuća, čak bih se usudila reći da je praznija i dosadnija od svih dosadašnjih. Ako u skoroj budućnosti ne bude još nekih promjena panelista ili načina rasprave u emisiji, bojim se da će to sve završiti u nečemu što će izgledati kao emisija koja bi se mogla zvati 'Selak, Raspudić & The Rockettes' ili već neki drugi prateći vokali. A ruku na srce, to dvoje, štogod o njima mislili, jednostavno nemaju kapaciteta ispuniti čitavo trajanje jedne epizode 'Petog dana'.