VELIKI TRANSFER

Nina Violić: U ZKM-u smo radili k’o konji, no nisam mogla odbiti HNK

05.11.2014 u 11:29

  • +7

Nina Violić

Izvor: Pixsell / Autor: Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Bionic
Reading

'Obožavam ZKM, napravila sam ondje svoje najbolje uloge, ali ono što će mi sigurno nedostajati je nevjerojatna energija i ljubav kolega s kojima sam radila. Radili smo k’o konji više od bilo kojeg ansambla u zemlji, puno putovali, jako se čuvali i na sceni i u životu i to je nešto što se ne može zaboraviti', kazala nam je u intervjuu glumica Nina Violić koja od početka mjeseca radi u Hrvatskom narodnom kazalištu

Prvi transfer od dolaska Dubravke Vrgoč na čelno mjesto zagrebačkog HNK-a dolazak je glumice Nine Violić u ansambl nacionalne kuće. Od 1. studenog na stalnom je angažmanu u zagrebačkom HNK-u gdje je došla nakon sedmogodišnjeg angažmana u ansamblu ZKM-a. U ZKM je, dok je njime rukovodila Dubravka Vrgoč, Violić došla iz Teatra &TD, a njihova se suradnja, očito na obostrano veselje, nastavlja dalje.

'Prelasku u HNK presudio je program Dubravke Vrgoč koji počinje filozofskom teatrom što najavljuje radikalnu konceptualnu i umjetničku promjenu u poimanju onoga što HNK jest do onoga što bi trebao biti', kaže nam Nina Violić. Iako trenutačno očekuje rasplet nagrada portala Teatar.hr, gdje je u nominaciji za najbolju ulogu u predstavi 'Hamlet' koju je u ZKM-u režirao Oliver Frljić, Violić se već priprema za svoju prvu predstavu u HNK-u.

Prvu ulogu u HNK-u imate u Krležinom 'Vučjaku', a režira Ivica Buljan. Jeste li započeli s pripremama?

Jedva čekam probe 'Vučjaka'. Uvijek sam se sprdala s Buljanom kako mene i njega dopadnu uglavnom neki suvremeni tekstovi, a ja sam oduvijek s njim željela raditi ili Koltesa ili Krležu. I evo, dogodilo se. Sve počinje s treninzima boksa koje vodi Marinko Petričević koji će nas satrati do suza tako da ‘ko živ, 'ko mrtav.

Kakav je dalje plan?

Moji prvi angažmani započinju s Buljanom i Lorencijem, a to su moji redatelji s kojima sam radila mnoge predstave i oni isto, poput mene, dolaze prvi put u HNK. Sljedeći projekt radim s Matijom Ferlinom s kojim nisam nikad radila, a već godinama to jako želim. Ono što doživljavam kao potpuno ushićenje i neviđenu sreću je sljedeća sezona u kojoj dolazi Pippo Delbono koji je za mene možda najveći umjetnik koji postoji danas živ na svijetu. Nisam tome mogla reći ne.

Što prelazak u HNK znači za Vašu glumačku karijeru i očekujete li drugačiji princip rada s obzirom na to da je riječ o većem, novom ansamblu, na koncu i kazalištu koje tek kreće u jedno novo programsko razdoblje s novom ravnateljicom?

Princip rada je nešto što svi ti redatelji koje sam nabrojala nose sa sobom i uvjetuju, tako da to uglavnom ovisi o njima, a čini mi se da sam ja tu na domaćem terenu. Zaboravila sam spomenuti da i Bobo Jelčić isto sljedeće sezone dolazi prvi put u HNK. Ansamblu se veselim jer u HNK-u ima puno mojih kolega koje cijenim i volim i s kojima godinama nisam radila.

Kako gledate na svoj dosadašnji angažman u ZKM-u, što biste istaknuli kao neki svoj najdraži moment, uspjeh u tom ansamblu, a za čim nećete žaliti?​

Obožavam ZKM, napravila sam ondje svoje najbolje uloge, ali ono što će mi sigurno nedostajati je nevjerojatna energija i ljubav kolega s kojima sam radila. Radili smo k’o konji više od bilo kojeg ansambla u zemlji, puno putovali, jako se čuvali i na sceni i u životu i to je nešto što se ne može zaboraviti.

U produkciji Spiritus Movens razvijate svoj prvi dugometražni igrani film. Kako usklađujete obaveze u kazalištu i rad na svojem filmu?

Kad razvijaš svoj projekt, onda to traje godinama i ne postoji radno vrijeme za to; ja se time već četiri godine ustvari neprestano bavim i po cesti, i u bircu, i dok kuham, i na dosadnim priredbama i na roditeljskim sastancima... i uvijek. Zasad smo već drugi put na natječaju HAVC-a i čekamo da nas se pročita. Ne želim se oko toga nervirati. Bit će sve kad bude trebalo. Spremna sam k'o puška!