CIJENA IRONIJE I SARKAZMA

Nikolaidis Kusturici mora platiti 12 tisuća eura za duševne boli

  • Autor: Mija Pavliša
  • Zadnja izmjena 09.09.2009 16:17
  • Objavljeno 09.09.2009 u 16:17
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pisac i novinar Andrej Nikolaidis i crnogorski tjednik Monitor režiseru Emiru Kusturici moraju isplatiti 12 tisuća eura za duševne boli koje mu je nanio Nikolaidisov tekst 'Dželatov šegrt' objavljen prije pet godina, presudio je Vrhovni sud Crne Gore, bez da je Kusturicu podvrgnuo vještačenju

Nikolaidis: 'Ovo mi je priznanje kao piscu'

'Brine me što sam kriv jer sam se negativno izjasnio o njegovim umjetničkim dostignućima pa se pitam je li Kusturica pod zaštitom kao državni umjetnik pa se to kažnjava sa 12 tisuća eura. Brine me i što sam kriv za korištenje ironije i sarkazma, a s obzirom na to da o sebi volim razmišljati kao o piscu, to mi je priznanje pa ću i dalje svoju ironiju i sarkazam usavršavati', za tportal.hr rekao je Andrej Nikolaidis.

Emir Kusturica tužio je Andreja Nikolaidisa i Monitor zbog teksta objavljenog 2004. pod naslovom 'Dželatov šegrt' i nadnaslovom 'Emir Kusturica pravosalvni hrišćanin'.

Nikolaidis je u tom tekstu, među ostalim, za Kusturicu napisao da je glup, ružan i pokvaren, da sve što ima treba zahvaliti magarcima, da je pružao alibi za svakog ubijenog Muslimana, da se svrstao na stranu dželata u Srebrenici.

Vrhunac sudskog obrazloženja predstavlja rečenica u kojoj se tumači da je Nikolaidis 'na ružan i neprimjeren način, uz najveći stepen najgrublje ironije i sarkazma' vrijeđao tužitelja Kusturicu, njegovu čast i ugled te mu osporio pravo na mišljenje.

'Osim toga, na uvredljiv način osporavaju se rezultati u umjetničkom stvaralaštvu tužioca, kao i njegovi osjećaji u vezi s nacionalnom i vjerskom pripadnošću', stoji u presudi.

S druge strane, crnogorski sud nije Emira Kusturicu podvrgnuo vještačenju kako bi dokazao pretrpljene duševne boli. U presudi se navodi da vještačenje nije bilo potrebno 'jer grubo vrijeđanje, podsmijeh i izlaganje ruglu, morali su izazvati težak i ozbiljan poremećaj psihičke i emocionalne ravnoteže, kod svakog čovjeka, pa i tužioca'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi