U ZAGREBU

Nikad bogatiji program: Sutra počinje 12. Subversive Festival

04.05.2019 u 10:15

Bionic
Reading

Autobiografskim dokumentarcem 'Vardi od Agnès', posljednjim radom istaknute redateljice Agnès Varde te igranim prvijencem uglednog fotografa Richarda Billinghama, 'Ray&Liz' koji se u Hrvatskoj prikazuju premijerno, u nedjelju 5. svibnja u zagrebačkom kinu Europa otvara se 12. izdanje Subversive Festivala

Festival koji će se naredna dva tjedna održavati u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac, KIC-u, Muzeju suvremene umjetnosti i Pogonu Jedinstvo, u filmskom dijelu donosi više od 50 filmova, a u teorijskom organizira niz predavanja, okruglih stolova, gostovanja, najavljeno je sa Subversivea.

Na zagrebački festival stiže više od stotinu gostiju, svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista koji će sudjelovati na Subversive, AlterEkonomskom i Balkanskom forumu sa zajedničkom ovogodišnjom festivalskom temom, Europa na rubu - prema novom emancipatornom imaginariju.

Među njima su najavljeni i neki od najintrigantnijih francuskih filozofa i književnika, Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie i Édouard Louis. Oni će zajedno sudjelovati na okruglom stolu o značenju oživljavanja simbola Francuske revolucije na ulicama velikih gradova diljem Francuske te o naravi tih društvenih pokreta, kao i o aktualnom stanju zemlje pod Macronom.

U okviru razgovora pod nazivom Je li vrijeme za klasni coming out?/Rasprava o knjizi Povratak u Reims, s njezinim autorom Didierom Eribonom bit će riječi o klasnom sukobu i homoseksualnom identitetu, uz razmatranje autorova poziva na klasni 'coming out', odnosno iznošenje iskustva srama i nelagode života u radničkoj klasi i iznalaženja načina da se ono pretvori u političku energiju i djelovanje.

Filozof i sociolog mlađe generacije, Geoffroy de Lagasnerie predstavit će knjigu "Misliti u lošem svijetu", u kojoj istražuje što u društvu obilježenom nasiljem i izrabljivanjem uopće znače umjetnost i kultura.

Gošće Festivala i afirmirane feminističke autorice

U suradnji s Centrom za ženske studije predavanja će imati istaknute feminističke autorice. Predavačica na londonskom Goldsmithsu, Sara R. Farris, u svojoj knjizi 'In the Name of Women’s Rights. The Rise of Femonationalism' na primjerima Nizozemske, Francuske i Italije, uz korištenje vlastitog termina 'femonacionalizam', objašnjava rast broja žena u konzervativnim i nacionalističko-desničarskim pokretima unutar kojih se bore protiv prava na pobačaj i rodne ideologije.

'Termin 'femonacionalizam' Farris koristi i kako bi opisala prakse iskorištavanja feminističkih ideja i jezika rodne jednakosti za širenje anti-islamističkog sentimenta i to preko prikazivanja muslimanskih muškaraca kao ugnjetavača od kojih je nužno spasiti muslimanske ali i bijele žene', ističe se u najavi.

Tithi Bhattacharya, jedna od autorica nedavno objavljenog Feminističkog manifesta za 99%, koji će se uskoro prevesti na hrvatski, održat će predavanje 'Mariti dovoljno da se pobunimo: Feminizam za 99 posto i feminizam nove klasne borbe'.

Na tom će predavanju razmotriti globalni fenomen rasta pokreta i štrajkova predvođenih ženama, od Argentine i Španjolske do SAD-a i Alžira, čiji izvor prepoznaje u isto tako globalno raširenim problemima manjka resursa u javnim servisima i izostanka socijalnih usluga.

U suradnji s Multimedijalnim institutom MaMa dolazi američka filozofkinja Jodi Dean, autorica knjige 'Komunistički horizont', koja će govoriti o tome kako nas 21. stoljeće prisiljava na suočavanje s novim izborom: komunizam ili neofeudalizam. Predstavit će dvije spekulativne budućnosti i sugerirati kojim bi se putovima moglo doći do obje, najavljeno je.

Teme predavanja: Marxova kritika političke ekonomije, mitovi o 'neprijatelju', Rosa Luxemburg, jezici

Gost je i politički ekonomist Michael Heinrich čiji se uvidi  uzimaju kao standardna ulazna točka u suvremeno čitanje Marxova 'Kapitala', a održat će predavanje o aktualnosti Marxove kritike političke ekonomije u 21. stoljeću.

Povjesničar i pisac iz Izraela, Ishay Landa, održat će predavanje na temu globalnog porasta ekstremno desnih pokreta te fašističkoj proizvodnji mitova o 'neprijatelju'.

Sandro Mezzadra, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni obradit će teme političkog organiziranja i društvenog mobiliziranja u doba migracijskih tokova, a Riccardo Bellofiore, profesor političke ekonomije na Sveučilištu u Bergamu, na predavanju posvećenom Rosi Luxemburg razmotriti njezinu važnost i aktualnost za razumijevanje današnje neoliberalne faze kapitalizma. Dotaknut će se i odnosa osobnog i političkog u njezinom životu.

Stalni gost Subversive Festivala, filozof  i publicist Boris Buden će se u predavanju "'Što nakon Hrvata? Od nacije bez jezika do jezika bez nacije' baviti vrućom temom - odumiranjem svjetskih jezika, o kojoj se u Hrvatskoj ne govori.

Pavle Levi, profesor povijesti i teorije filma na američkom Stanfordu i autor knjige 'Raspad Jugoslavije na filmu' predstavit će novu knjigu 'Cimanje slike' u kojoj 'teorijskim i interpretativnim cimanjem stripova, filmova i fotografija razotkriva onaj jedva primjetni šav koji spaja svijet spavača sa svijetom budne osobe, odnosno svijet filma sa svijetom stvarnosti'.

U suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i kustosicom Leilom Topić u sklopu stalnog programa Kinematografije otpora svoj projekt, višekanalnu instalaciju pod nazivom Beyond the Choir, predstavit će umjetnica Sabina Mikelić.

Za glavnu nagradu Subversive Film Festivala, Wild Dreamer, natječe se više od pedeset naslova u igranoj, dokumentarnoj i kratkometražnoj konkurenciji.

Nagradu će ove godine dodijeliti tročlani žiri - producentica Nikolina Hrga, redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Zvonimir Jurić, te austrijski filmski kritičar Otto Reiter.

Popratni filmski program posvećen je nedavno preminulim filmašima Agnès Vardi i Jonasu Mekasu, dok će u programu Kluge & Khavn: žanrovski otpadnici predstaviti novi filmovi 'Bamboo Dogs' anarhoidnog redatelja Khavna, vodeće figure filipinskog filmskog undergrounda te 'Sretna lamentacija', najnoviji film Alexandera Klugea, jednog od rijetkih revolucionara njemačkog filma.