'ZLATNA OPEKLINA'

Neven Ušumović dobitnik Nagrade Janko Polić Kamov

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 17.11.2020 13:38
  • Objavljeno 17.11.2020 u 13:38
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Sandorf

Ovogodišnja Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena je Nevenu Ušumoviću za knjigu 'Zlatna opeklina' (Sandorf, Zagreb, 2019). Dodjela se odvila 17. studenoga putem Zoom platforme, a autor je dobio brončanu statuu 'Kamov ključ' umjetnika Davora Krelje i novčani iznos od 10 tisuća kuna

Obrazloženje žirija u sastavu Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić prenosimo u cijelosti:

'Dok su Igor Rajki i Boris Beck u romanu 'Ne bih o tome' (2009) pronašli stranu b Bašćanske ploče i udvajajući autorski glas proizveli nesvakidašnje dobro štivo, Neven Ušumović je odlučio udvojiti knjigu kratkih priča (a možda i roman, tko će ga znati) podijelivši ju na stranu a i stranu b kazete (onog pomalo zaboravljenog komada plastike kojega smo u nježnim godinama gurali u kazetofone). Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti.

Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a 'klinci' zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike.'

U finale Nagrade Kamov, pored Nevena Ušumovića, uvršteni su:

  • Darko Cvijetić. 'Što na podu spavaš', Sarajevo, Zagreb: buybook, 2020.
  • Branislav Glumac. 'Iza ugla, ogledalo', Zagreb: VBZ, 2020.
  • Stipe Grgas. 'Zablaće', Zagreb: MeandarMedia, 2019.
  • Nada Topić. 'Stope u snijegu', Zagreb: MeandarMedia, 2019.

Sva obrazloženja, kao i snimku dodjele nagrade pronađite na službenoj stranici HDP-a koje je 2014. ustanovilo Nagradu Janko Polić Kamov za najbolje književno djelo (proza, poezija, drama) napisano na hrvatskom jeziku.

Janko Polić Kamov jedan je od najznačajnijih hrvatskih autora i istinski začetnik hrvatske i europske književne avangarde. Njegovo je književno djelo izraslo iz političkog aktivizma, osporavanja postojećih struktura te književno-teorijskog antiesteticizma i nihilizma. Kamov je neosporivo bio inovator svog vremena. No, granice koje je Kamovljeva književnost rušila nekada, danas su drugačijeg tipa i kvalitete; neke možda više ne postoje, a neke nove postale su izazovi. Književna nagrada Janko Polić Kamov ističe simboličku vrijednost književnog stvaralaštva koje nije samo ogledalo duha vremena, već i njegov sustvaratelj i korak prema budućnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!