FIKCIJSKA PROZA

Objavljeno 14 naslova u širem krugu za književnu nagradu Fric

  • Autor: T. B./Hina
  • Zadnja izmjena 05.11.2020 23:03
  • Objavljeno 05.11.2020 u 23:03
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Fric je književna nagrada koja se dodjeljuje za najbolji prvijenac fikcijske proze. Kruno Lokotar najavio je četvrtu dodjelu Frica u knjižari Fraktura

Žiri književne nagrade Fric, koju tjednik Express dodjeljuje za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u godini dana do 1. srpnja, predstavio je u četvrtak u Zagrebu 14 naslova u širem izboru za prestižno priznanje čiji će se četvrti laureat znati u siječnju 2021.

Četvrtu književnu nagradu Fric najavio je u knjižari Fraktura koordinator nagrade Kruno Lokotar. Istaknuo je kako je riječ o vrijednome priznanju koje svojim imenom - koje je dobilo po nadimku Miroslava Krleže, te simbolom – nagradnom statuom žiroskopa, koji je ‘onaj čaroban predmet koji kako god mu pomicali platformu na kojoj stoji, ostaje uspravan’, brani ideju ‘stabilnosti, pouzdanosti i ispravnosti u svim okolnostima’.

Žiri je ove godine radio u sastavu novinarka i urednica Biljana Romić (predsjednica), urednik kulture Expressa Igor Vikić, konceptualni umjetnik Vlado Martek, književna kritičarka Jagna Pogačnik, liječnica Vesna Degoricija i povjesničar Hrvoje Klasić.

U širi izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u razdoblju 30. lipnja 2019. do 1. srpnja 2020., među više od 50 prijavljenih, ušlo je 14 naslova: ‘Što na podu spavaš’ Darka Cvijetića, ‘Kako zavoljeti morskog psa’ Nataše Govedić, ‘Vošicki’ Marka Gregura, ‘Fantomska bol’ Marine Gudelj, ‘Meho’ Almina Kaplana, ‘Ovo vrijeme sada’ Semezdina Mehmedinovića, ‘Nemirnica’ Mihaele Gašpar, ‘Bukača’ Martine Mlinarević, ‘Odlazak’ Andreja Nikolaidisa, ‘Mladenka kostonoga’ Želimira Periša, ‘Plivač’ Ivice Prtenjače, ‘Blizina svega’ Ante Zlatka Stolice, ‘Dva prsta iznad gležnja’ Andrije Škare i ‘Pedeset cigareta za Elenu’ Marine Vujčić.

Predsjednica žirija Biljana Romić istaknula je kako ovogodišnji izbor pokazuje snažnu dominaciju romanesknih ostvarenja koja tematski pokazuju udaljavanje od rata kao osnovne teme, premda je kod nekih autora prisutan izravan ili neizravan dijalog s predratnom, ratnom ili poslijeratnom zbiljom. ‘Vrlo često se ponavlja neka vrsta bildungsromana, odrastanje, generacijsko prikazivanje, pokušaj da se uspostavi paralela između odrastanja i odrastanja neke nove mlade države, koje se dogodilo simultano’, rekla je Romić.

‘I treće, vidimo iznimnu autobiografičnost, ove godine možda najviše, s različitim pristupima. Taj život koji je okrutan, potreba da se progovori o bolestima, o otvorenim ranama, o političkim problemima - naprosto se pojavljuje spisateljska potreba da se to romaneskno literarizira u nekom obliku, i da se publika na bilo koji način identificira; dakle, potreban je taj drugi glas koji će odgovoriti na ono autobiografično’, dodala je.

Romić i Pogačnik ukratko su predstavile svaki od odabranih naslova, a Lokotar je najavio da će svi naslovi uvršteni u širi izbor i njihovi autori biti predstavljeni u Expressovu mjesečniku za književnost BestBooku, kao i na svim pratećim online platformama Expressa i 24sata.

Uži izbor od šest naslova bit će proglašen početkom prosinca u Puli, u sklopu Sa(n)jma knjiga u Istri, a dobitnik/ca početkom siječnja 2021. godine.

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su romani ‘Sjećanje šume’ Damira Karakaša, ‘Crvena voda’ Jurice Pavičića i ‘Schindlerov lift’ Darka Cvijetića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!