REAKCIJA NA IZOSTANAK NATJEČAJA

Pisci i prevoditelji ministrici kulture poručili: 'Hitno ispravite nepravdu prema izvrsnim autorima i djelima koji su obilježili 2019.'

16.11.2020 u 14:56

Bionic
Reading

Četiri strukovne udruge pisaca i književnih prevoditelja reagirale su na neobjavljivanje javnog poziva za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u 2019., ističući kako se time diskriminiraju autori koji su svoja djela objavili prošle godine te apeliraju da se natječaj hitno raspiše

Hrvatsko društvo pisaca (HDP), Društvo hrvatskih književnika (DHK), Društvo hrvatskih književnih prevodilaca (DHKP) i Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) neobjašnjivim i nedopustivim smatraju odluku Ministarstva kulture i medija da u ovoj godini preskoči objavljivanje tog natječaja jer se time, kako ističu, diskriminiraju pisci i prevoditelji koji su objavili svoja djela u 2019. godini.

'Neugodno smo iznenađeni odlukom Ministarstva kulture i medija da se ove godine ne raspiše Javni poziv za dodjelu stimulacija autorima za najbolja ostvarenja na području književnog i prevodilačkog stvaralaštva u protekloj godini, i to u godini u kojoj su umjetnici posebno pogođeni i egzistencijalno ugroženi zbog situacije s pandemijom uzrokovanom koronavirusom i potresom u Zagrebu', ističu u pismu upućenom ministrici Nini Obuljen Koržinek.

Ovim su natječajem, napominju, potencijalno obuhvaćeni i autori vrijednih ostvarenja koji ne mogu aplicirati ni na koji drugi natječaj jer su izvan kategorija koje su na natječajima obuhvaćene, poput nagrađivanih pisaca u statusu studenata ili uglednih pisaca u mirovini.

Piscima i književnim prevoditeljima program je značajan i zbog financijskoga dijela i zbog vrijednosnog isticanja vrhunske književnosti i vrhunskih prijevoda, što pridonosi njihovoj boljoj vidljivosti i utječe na širenje i senzibilizaciju publike.

Predstavnici četiriju strukovnih udruga apeliraju stoga da se javni poziv hitno raspiše te 'ispravi nepravda koja bi, njegovim izostavljanjem, bila počinjena piscima i prevoditeljima i izvrsnim djelima koja su obilježila 2019. godinu'.

Apel objavljen na internetskoj stranici HDP-a potpisuju predsjednik HDP-a Zoran Ferić, predsjednik DHK-a Zlatko Krilić, predsjednica DHKP-a Ana Badurina i predsjednica HDKDM-a Snježana Babić Višnjić.