DOSJE X

Nestali Banksyjev grafit osvanuo na aukciji

20.02.2013 u 12:21

Bionic
Reading

Nakon što je Banksyjev mural misteriozno nestao s zgrade u sjevernom Londonu i pojavio se na aukciji u SAD-u, lokalni vijećnici četvrti Haringey obratili su se policiji te traže osiguranje za ostale grafite

Samo nekoliko dana nakon što je nestao iz Haringeya, Banksyjev mural pojavio se na aukciji na internetskoj stranici Fine Art Auctions Miami s početnom cijenom od 450.000 funti.

Grafit prikazuje bosonogog dječaka za šivaćom mašinom i zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, a nalazio se na zidu trgovine Poundland gdje je osvanuo u svibnju.

Lanac trgovina Poundland svojedobno se suočio s optužbama da prodaje artikle koje izrađuju djeca u Indiji mlađa od 10 godina.

Djelo je protumačeno kao Banksyjeva kritika dječjeg rada, no i poruga proslavi dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II.

Iako je nejasno tko je točno vlasnik uličnog murala, iz aukcijske kuće u Miamiju ističu kako su za njega primili potrebne dokumente te da zakon nije povrijeđen.

Glasnogovornica lanca Poundland Kate Gibson istaknula je kako ta tvrtka nije odgovorna za uklanjanje grafita te da ne znaju ništa o slučaju.

Lokalni vijećnici Haringeyja također nemaju odgovor na misteriozni nestanak Banksyja te su se za pomoć obratili organizaciji Arts Council i policijskim službenicima od kojih traže jače mjere sigurnosti.