'50/60'

Nepoznate skulpture i crteži Dušana Džamonje na velikoj izložbi u Splitu

25.01.2019 u 09:38

Bionic
Reading

U splitskoj Galeriji umjetnina u suradnji s Umjetničkim paviljonom u Zagrebu u četvrtak navečer otvorena je prva velika samostalna izložba Dušana Džamonje '50/60' na kojoj je izloženo 35 skulptura i 15 crteža tog hrvatskog kipara.​

Kustosi izložbe su sin pokojnog umjetnika Fedor Džamonja i ravnatelj Galerije umjetnina Branko Franceschi.

Umjetnikov sin Fedor Džamonja je prilikom otvaranja izložbe rekao da postoje dvije razine zbirke koju je njegov otac ostavio za sobom, jedna namijenjena publici i jednog dana muzeju, a druga, manje interesantna, zaboravljena i zabačena koju su donijeli na izložbu. Na splitskoj izložbi je predstavljeno razdoblje kojeg su starije generacije zaboravile, a mladi ni ne poznaju. U toj fazi se vidi na koji način je Dušan Džamonja došao do svoje apstrakcije i svojeg jezika kojim je baratao godinama probijajući se, rekao je.

'Ovo je period koji ga je kao vrlo mladog umjetnika lansirao u europske i svjetske vode. Na izložbi imamo dosta toga što smo našli i restaurirali. Postoje crteži koje sam našao u mapama koje iz ranih 50-ih godina prošlog stoljeća, a predstavljaju figure likova', rekao je Fedor Džamonja i dodao da osim crteža postoji i šest skulptura koje dosad nikada nisu vidjele svjetlo dana.

Upitan ima li njegov otac mjesto u javnosti koje zaslužuje rekao je da ima i to ne samo kod nas nego i u svijetu, iako se možda danas manje govori o njemu i manje se izlaže, ali od njegove smrti je bilo dvadesetak manjih izložbi.

Kustos Branko Franceschi je rekao da će posjetitelji na izložbi vidjeti ponovno neka od djela koje je Dušan Džamonja izložio kao mladi slikar pripremajući se za veličanstveni nastup na Venecijanskom bijenalu 1960. koji ga je lansirao među europske i svjetske zvijezde, odnosno na poziciju koju je zadržao tijekom čitavog života. Sada će se Džamonjina djela vidjeti kao činjenice, kao dokazano kulturno blago i nešto najbolje što se u skulpturi tih godina kod nas događalo, rekao je Franceschi.

  • +6
Izložba kipara Dušana Džamonje u Galeriji umjetnina Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Fascinantno je da publika može vidjeti streloviti razvoj mladog kipara koji je od akademije u pet, šest godina u brzom koraku postao ne samo talentirani kipar već je postao Džamonja, jedan brend za sebe. Ostat će trajno zabilježen kao jedan od vrhunaca hrvatske skulpture 20. stoljeća', rekao je Franceschi. Kako je dodao, njegovi crteži najbolje prikazuju genezu nastanka skulptura i mentalne procese kojima se bavio kako bi došao do forme koju je potom izrazio u skulpturi. Izdvajao ga je nevjerojatan osjećaj za likovnost koji se može vidjeti na skulpturama.

 Na izložbi je izloženo 35 skulptura i 15 crteža zato što je Džamonjin običaj bio da izlaže zajedno skulpture i crteže.

Izložba je u Splitu otvorena do 24. veljače, a 15. travnja se otvara u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.