SLAMA, GRANJE, PIJESAK

Neobnovljivi umjetnički radovi od obnovljivih materijala

  • +7

Jubilarna 10. Slama land art

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjić / PIXSELL

Bionic
Reading

Golemi kalašnjikov načinjen od slame spaljen je u nedjelju, 9. kolovoza, na zatvaranju ovogodišnjeg Međunarodnog land art festivala Slama u blizini Belog Manastira, a ljubiteljima umjetnosti iz obnovljivih materijala do kraja ljeta još preostaju festival Granje u Križevcima i novi Festival pijeska u Ninu

Jubilarna 10. Slama, čiji je idejni začetnik Nikola Faller, okupila je ove godine 30-ak umjetnika iz zemlje i inozemstva, koji su od ponedjeljka do subote stvarali skulpture na temu 'Jedinstva' uz obalu Šećeranskog jezera nedaleko od Belog Manastira. U dvodnevnom završnom programu manifestacije uz bogat glazbeni program, tematske radionice i predavanja, predstavljena je i preventivna akcija PU Osječko-baranjske 'Manje oružja, manje tragedija - izbacite uljeza', a paljenjem slamnate skulpture najprodavanije puške na svijetu upućen je poziv na zaustavljanje svih ratnih sukoba na globalnoj razini.

Festival je na obale Šećeranskog jezera, na kojemu se Slama održava drugi put, privukao više od tisuću posjetitelja, a prema pisanju Glasa Slavonije, u Belom Manastiru namjeravaju uz pomoć europskih projekata osnovati Centar/Akademiju za slamu uz Šećeransko jezero, koja će uključivati atelje, galerijski prostor i prostor za radionice.

Nešto čvršćim materijalom bavit će se u Križevcima od 18. do 22. kolovoza mladi hrvatski umjetnici, koji će u sklopu 3. festivala Granje izrađivati zajedničku skulpturu.

Jedinstveni festival osmislio je križevački akademski kipar Igor Brkić s nakanom stvaranja 'pokretnog zoološkog vrta' koji bi ukrašavao gradske parkove i ostale površine. Nastajanje zajedničke skulpture od granja mogu svakodnevno pratiti građani i gosti festivala.

Ove godine će u prostoru nekadašnje vojarne skulpturu graditi Ria Trdin iz Osijeka, Dejan Duraković iz Vinkovaca, Dragutin Ciglar Lao iz Koprivnice te Kristina Vuković, Damir Benčak i Igor Brkić iz Križevaca.

Čarolija koja nastaje i nestaje naziv je prvog Festivala pijeska koji će se u organizaciji Turističke zajednice Grada Nina održati 15. kolovoza na prirodnim pješčanim plažama u Ninu, Kraljičinoj plaži i plaži Ždrijac.

Uz vodstvo poznatih kipara mentora, djeca će na plažama graditi poznate ninske crkvice i druge figure, te na taj način spojiti kulturnu i prirodnu baštinu destinacije Nin. Uz dobru zabavu skulpture od pijeska će se početi raditi od 6 sati ujutro na dvije lokacije, a ocjenjivanje najboljih radova, čije autore očekuju vrijedne i neobične nagrade, bit će u 10 sati.

Cilj festivala je dodatno promoviranje ninskih plaža i jedinstvenih crkvica, kao i stvaranje dodatnih sadržaja kroz umjetničku notu. Dugoročniji cilj je podignuti festival na međunarodnu razinu, da jednom godišnje okuplja umjetnike iz cijelog svijeta.