ZBOG POGORŠANJA STANJA S KORONOM

Nakon Motovuna otkazuju se i Pulski filmski festival i jazz festival u Grožnjanu, Pula razmatra alternativne mogućnosti prikazivanja programa

10.07.2020 u 17:20

Bionic
Reading

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije vezano uz COVID-19 bolest u Republici Hrvatskoj i našem okruženju, potrebno je otkazati sva javna okupljanja i javne manifestacije uključujući Pula Film Festival, Motovun Film Festival i Međunarodni Jazz Festival u Grožnjanu, priopćili su iz Stožera civilne zaštite Istarske županije

Pulski filmski festival u svome je 67. izdanju trebao početi 18. srpnja premijernim prikazivanjem hrvatsko-švicarskog filma 'Mare' redateljice Andree Štake, predvođen Marijom Škaričić i Goranom Navojcem. Već je najavljen i početak prodaja karata, broj planiranih sjedala u Areni bio je znatno smanjen.

Danas je, međutim, Istarski stožer objavio kako će zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložiti otkazivanje toga i drugih festivala, Motovuna i Međunarodnog Jazz Festivala u Grožnjanu,

'Gosti i izvođači na tim manifestacijama dolaze iz zemalja visokog rizika. Prateći događaji okupljaju veliki broj posjetitelja što onemogućava održavanje fizičke distance. U takvim okolnostima je teško provoditi protuepidemijske mjere. Okupljanja velikog broja ljudi predstavljaju događaje visokog rizika za širenje COVID-19 koronavirusa što može povećati broj zaraženih i oboljelih u kratkom vremenskom razdoblju i dodatno ugroziti zdravlje stanovništva Istarske županije i opteretiti zdravstveni sustav u županiji', navodi načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Odluka se, dodaje, upućuje Stožeru civilne zaštite RH na potvrđivanje.

Ubrzo su se priopćenjem oglasili i iz Pule.

'Dragi prijatelji Festivala, javljamo vam da se ove godine, poštujući smjernice i upute nadležnih stručnjaka, 67. Pulski filmski festival neće održati u tradicionalnoj formi i sadržaju. Pulski filmski festival priključuje se općoj društvenoj odgovornosti u svrhu sprečavanja širenja zaraze virusom covid-19. Tijekom narednih dana, u dogovoru s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Festival će obavijestiti javnost o eventualnim alternativnim kanalima održavanja ili prikazivanja festivalskih programa. U ovom izvanrednom društvenom trenutku, zdravlje publike, gostiju, filmskih autora i medijskih predstavnika zajednički je i jedini prioritet, te je prilagodba programa nužna kako bi poduzeli sve propisane mjere i slijedili upute za sveopću dobrobit', kažu iz Pulskog filmskog festivala.

Motovun film festival ranije danas objavio je da otkazuje svoj središnji program, koji se trebao održati od 30. srpnja do 1. kolovoza. Organizatori su izvijestili kako je u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite zaključeno da okupljanje u maloj sredini Motovuna predstavlja rizik, pa su tu tešku odluku donijeli 'u želji da motovunsko Brdo filmova svima ostane mjesto lijepih uspomena'.

Po njihovim riječima, ekipa festivala svakako želi da filmovi koje su pripremili stignu do publike, što će se ove godine i dogoditi, samo u prilagođenom obliku izmještenom iz malenog Motovuna.

Program za djecu i mlade Buzz@teen u susjednom Buzetu održat će se prema planu od 23. do 26. srpnja, s obzirom da njegov format ne uključuje popratna događanja koja su procijenjena rizičnima. Iz istog razloga i dalje se pripremaju i planirane projekcije diljem Istarske županije.Najavljeni su i programi na zagrebačkoj ljetnoj pozornici Tuškanac od 31. srpnja do 3. kolovoza, kao i ljetne projekcije duž jadranske obale te opsežniji program u zagrebačkoj Laubi od 27. kolovoza do 6. rujna. Po potrebi, dio programa mogao bi biti predstavljen online.

Jazz festival u Grožnjanu trebao se održati od 14. do 27. srpnja.

Inače, nakon jučerašnjih devet, u petak je u Istri utvrđeno novih osam slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata obrađeno 164 uzoraka briseva.