u kinima

Nekad je dovoljno pogledati samo trailer jer je bolji od filma: 'Savršena laž' je jedan od takvih

17.01.2020 u 08:29

Bionic
Reading

U domaća je kina stigao film 'Savršena laž' s dvoje sjajnih britanskih glumaca Helen Mirren i Ianom McKellenom, no film se po malo čemu ističe, možda tek po foršpanu, koji je bolji od samog filma

Ponekad se čini da je sve više i više filmova na kino repertoaru čiji je trailer neusporedivo bolji od samog filma. Svaka čast stručnjacima filmskog marketinga koji su u takvim slučajevima pokazali da su u stanju proizvesti zanimljvu i uzbudljivu minijaturu, neki novi narativ i novi ritam uz dobro pogođenu glazbu kojim isisaju esenciju onoga što je film možda mogao biti, a nije. Ukratko, ni iz čega u stanju su proizvesti nešto, i to nešto često uopće nije tako loše.

Za neke bi filmove možda najbolje bilo da je naše iskustvo ostalo samo na traileru. Možda bismo zauvijek ostali zakinuti za sitnu informaciju o tome kako se priča raspliće, ali taj dašak misterije ostavio bi u nama čežnju i intrigirao nas puno više nego neki od odgledanih filmova.

Možda je razlog tome što suvremeni traileri imaju temndenciju otkriti malo previše radnje, malo previše o likovima, malo previše svega, pa kad u filmu ima malo čega, dolazimo do tog nezgodnog iskustva da smo gledajući trailer već sve vidjeli i shvatili.

Rezultati taktvih filmova na kino-blagajnama ponekad svjedoče da je publiku moguće zavarati, ali ipak samo na kratko. 'Word of mouth' ih obično sustigne i dotuče vrlo brzo. Takav je slučaj bio s filmom 'Kraljice zločina' ('The Kitchen') čiji je sjajan trailer obećavao atmosferičan i uzbudljiv feministički krimić, a rezultat je bio jedan od najgorih filmova koji smo imali priliku vidjeti prošle godine.

U toj konkurenciji 'Savršena laž' ipak malo bolje prolazi. Ne mislimo da će to biti jedan od najgorih filmova ove godine (uostalom, u toj kategoriji s nestrpljenjem očekujemo mjuzikl 'Mačke' Toma Hoopera koji od svoje premijere krajem prosinca praktički nije uspio dobiti jednu pozitivnu recenziju, a među duhovitijim je komentarima da je taj film 'najgore što se dogodilo mačkama još od pojave pasa').

Koliko će gledatelja 'Savršena laž' uspjeti skupiti tek ćemo vidjeti, no započeo je sasvim solidno s 8500 gledatelja tijekom prvog tjedna prikazivanja, što je višestruko bolji rezultat od za Oscar nominiranih filmova 'Jojo Rabbit' i 'Parazit'. Međutim, 'Savršena laž' je film koji se tragično ne ističe ni po čemu - likovi su nedovoljno razrađeni, njihova motivacija posve proizvoljna, a radnja 'već viđena'.

Izvor: Društvene mreže

Čak ni više obrata, koje naravno nećemo otkrivati, ne doprinose značajnije dojmu da se u filmu dogodilo nešto neočekivano ili na bilo koji način zanimljivo. Predvidiv i monoton, dvije su riječi koje ga najbolje opisuju. Snimljen je prema istoimenom romanu Nicholasa Searlea ('The Good Liar') u režiji Billa Condona ('Sumrak saga'), jedini su mu forte dvoje sjajnih britanskih glumaca u glavnim ulogama - Ian McKellen i Helen Mirren. Ljubavnička kemija među njima je nepostojeća, ali srećom nešto malo glumačke ipak ima, pa se barem njih može gledati u tenucima kad su dobro glumački raspoloženi.

Priča se vrti oko britanskog prevaranta Roya Courtnaya koji preko aplikacije za upoznavanje započinje vezu s usamljenom, umirovljenom profesoricom s Betty McLeish. Njihova veza brzo postane ozbiljna i Roy se useli u njenu kuću na periferiji, no ništa nije onako kako izgleda...ili jest, ali redatelj misli da publika to nije shvatila.

Na temelju trailera moglo se zaključiti da je pred nama uzbudljiv i dinamičan krimić, koji čak i ako nije prepametan, sigurno nije dosadan. Oh, kakva savršena laž!