trieste film festival

'Posljednji Srbin u Hrvatskoj', 'Tusta' i svjetska premijera kratkog filma 'Njemački inat' u Trstu

15.01.2020 u 11:47

Bionic
Reading

Trideset prvo izdanje Trieste Film Festivala održava se od 17. do 23. siječnja, a na njemu će biti prikazana tri hrvatska filma - zombie komedija 'Posljednji Srbinu Hrvatskoj' Predraga Ličine, dokumentarni film 'Tusta' Andreja Korovljeva i kratki igrani 'Njemački inat' Silve Ćapin, kojemu će to biti svjetska premijera

Festival počinje 17. siječnja talijanskom premijerom novog filma Terrencea Malicka 'A Hidden Life' koji uskoro dolazi i u hrvatska kina, nakon što je prošle godine prikazan na festivalu u Cannesu.

Umjetnički direktori festivala Fabrizio Grosoli i Nicoletta Romeo odabrali su 11 filmova za konkurenciju igranih filmova, među kojima su 'Asimetrija' Maše Nešković (Srbija), laureat Karlovih Vary 'Otac' Kristine Grozeve i Petra Valchanova (Bugarska), laureat Zagreb Film festivala 'Ivana Grozna' Ivane Mladenović (Rumunjska, Srbija), nagrađivani slovački film 'Nek bude svjetlost' Marka Škopa i hvaljeni slovenski 'Oroslan' Matjaža Ivanišina premijerno prikazan u Locarnu.

U konkurenciji dokumentranih izabrano je devet filmova te još 14 u konkurenciji kratkih filmova. To je jedina natjecateljska kategorija u kojoj Hrvatska ima svog predstavnika - kratki film mlade Silve Ćapin 'Njemački inat'. Bit će to svjetska premijera ove britke i duhovite komedije o jednom skoro idealnom danu na moru grupe turista tijekom ljetovanja u Hrvatskoj, koja sjajno funkcionira kao alegorija odnosa unutar EU.

Izvan konkurencije bit će prikazana još dva hrvatska filma. U ponoć 18. siječnja na programu je zombie komedija 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj' redatelja Predraga Ličine, dok je 'Tusta' Andreja Korovljeva najavljen u sklopu popratnog programa Art&Sound. Podsjetimo, riječ je o dokumentranom filmu o frontmenu pulskog punk benda KUD Idijoti Branku Črncu Tusti koji je preminuo 2012.

Foršpan za 'Posljednji Srbin u Hrvatskoj? Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Paralelno s festivalom održava se industry segment, namijenjen filmskim profesionalcima, 'When East Meets West' koji traje od 19. do 21. siječnja.

Popratni programi festivala uključuju i VR Day (dan posvećen virtualnoj realnosti), specijalna događanja među kojima je ove godine i projekcija filma Dušana Makavejeva 'W.R. - misterije organizma' iz 1971., kao i program posvećen velikanu talijanske kinematografije Federicu Felliniju. Program 'Fellini 100' zamišljen je kao posveta velikom redatelju, čija se stota godišnjica rođenja obilježava 20. siječnja. Na festivalu u Trstu moći će se tim povodom vidjeti izložba plakata Fellinijevih filmova, bit će prikazana restaurirana kopija njegovog filma 'I plovi brod' iz 1983., te će biti prikazan 14-minutni 'Intervju s maestrom Federicom Fellinijem' Mateja Mináča. Razgovor je snimljen 1989. i smatra se iznimnim dokumentom koji je trebao biti samo prvi dio niza razgovora između talijanskog klasika i tada mladog, nepoznatog redatelja iz socijalističke Čehoslovačke, no cijeli projekt nikada nije završen.

Među zanimljivim popratnim programima bit će i izložba 'Modernistan' koja se bavi modernističkom sovjetskom arhitekturom u središnjoj Aziji, kao i nastup legende austrijske elektroničke glazbe, DJ-a Richarda Dorfmeistera, najpoznatijeg kao intergralnog dijela kultnog dvojca Kruder & Dorfmeister.

Trieste Film Festival je 1989. pokrenula udruga Alpe Adria Cinema a cilj im je bio učiniti vidljivijim film i audiovizualno stvaralaštvo s područja istočne i središnje Europe, središnje Azije i zemalja Mediterana.