ARHITEKTURA I URBANIZAM

Nedovršene modernizacije u Splitu

  • Autor: J.T.
  • Zadnja izmjena 07.10.2011 15:49
  • Objavljeno 07.10.2011 u 13:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon Zagreba, Skopja i Beograda, u Splitu će se ovaj vikend, 7. i 8. listopada, u Domu mladih održati četvrta u nizu konferencija istraživačkog projekta 'Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama'. Na splitskoj konferenciji poseban će naglasak biti stavljen na povijest izgradnje i urbanizma na Jadranskoj obali

Udruženje hrvatskih arhitekata organizira u Splitu konferenciju 'Prostori nedovršenih modernizacija: akcije i reakcije', četvrtu u nizu konferencija dvogodišnjeg (2010. – 2012.) međunarodnog istraživačkog projekta Nedovršene modernizacije - između utopije i pragmatizma: Arhitektura i urbanizam u bivšoj Jugoslaviji i zemljama nasljednicama. Projekt istražuje proizvodnju izgrađenog okoliša unutar društvenog, ekonomskog i kulturnog konteksta socijalističke Jugoslavije te refleksije tih procesa na području današnjih nezavisnih država nakon njezinog raspada.

Nakon konferencija u Zagrebu, Skoplju i Beogradu, sudionici projekta u Splitu predstavit će i objediniti rezultate svojih dosadašnjih istraživanja u očekivanju završne izložbe projekta u Mariboru u veljači 2012. Četrnaest istraživanja koja se provode u sklopu projekta okupilo je preko trideset istraživača sa prostora bivše Jugoslavije koji su kroz širok raspon tema nastojali raspoznati i kritički interpretirati arhitektonske i urbanističke modele i procese koji su predstavljali kulturni i socijalni doprinos modernizacijskim procesima, te preispitati načine na koji se naslijeđe modernizacije nastavilo razvijati ili dekonstruirati u tranzicijskim i posttranzicijskim okolnostima.

Kao i sve dosadašnje konferencije, i ova će posvetiti svoj značajan dio povijesti lokalne gradnje. Splitska konferencija će se pritom fokusirati na povijest izgradnje i planiranja na Jadranskoj obali, pa će se održati dva javna intervjua s arhitektima i urbanistima koji su za vrijeme bivše Jugoslavije sudjelovali u planiranju i projektiranju različitih zadataka na jadranskoj obali: od stanovanja, preko velikih javnih projekata do turističke infrastrukture. Javni intervju sa Vladimirom Bracom Mušićem i Dinkom Kovačićem predstavit će protagoniste jednog od najinteresantnijih urbanih zahvata u Hrvatskoj u periodu socijalizma: projekta Splita 3. Razgovarat će se o planerskim premisama, načinima njihove primjene unutar društvenog konteksta socijalizma, općoj recepciji modernih urbanističkih akcija te o situaciji nakon raspada bivše države i današnjoj sudbini urbanizma. Javni intervju s Matijom Salajem i Silvijem Novakom (studio 3LHD) tematizirat će turističku izgradnju i planiranje kao generatore ekonomskog, ali i urbanog razvoja koji su obilježili modernizaciju obale i utjecali te još uvijek utječu na cjelokupnu društvenu dinamiku obalne regije. Razgovarat će se o dosezima turističke arhitekture nekad i danas, o okolnostima gradnje te o, možda idealističkoj, pomisli da turistički kompleksi ne budu zatvorene enklave, nego otvoreni integralni dio urbanog prostora što je danas goruća tema.

Wolfgang Thaler

Wolfgang Thaler

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kao dio konferencije otvorit će se i dvije izložbe. Izložba fotografija Kadrovi nedovršenih modernizacija austrijskog fotografa Wolfganga Thalera predstavlja 80 fotografija arhitekture socijalističkog perioda s prostora bivše Jugoslavije. Njegov rad svjedočanstvo je o specifičnim arhitektonskim kulturama zemalja bivše Jugoslavije, o uvjerljivosti i elokvenciji različitih arhitektonskih jezika koji su se razvili na razmjerno malom i heterogenom teritoriju kao posljedica općih modernizacijskih procesa, ali i individualnih poetika. Izložba je razmjerno širok te sasvim subjektivni pogled na uzbudljiv i iznimno bogat korpus moderne i post-moderne arhitekture prostora bivše Jugoslavije koji još nije cjelovitije prikazan niti sustavno obrađen.

Izložba Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma predstavlja 14 istraživanja koja su okosnica projekta te koja pokušavaju odgovoriti na pitanja: Kakve je prostore proizvela socijalistička modernizacija nekadašnje Jugoslavije? Što se s tim prostorima dogodilo i događa od raspada zajedničke države i nestanka socijalističkog sistema? Fokus izložbe je na fizičkom prostoru — dakle, na proizvodnji gradova kao jednom od temeljnih sredstava socijalističke modernizacije — te na ulozi koju su arhitektura i urbanizam imali u toj proizvodnji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi