ZLATNA PALMA

U Cannesu slavili Sean Baker i Nebojša Slijepčević, a nagradu za najbolju glumicu podijelile 4 žene

25.05.2024 u 21:27

Bionic
Reading

Američki redatelj Sean Baker osvojio je u subotu glavnu nagradu, Zlatnu palmu, na Filmskom festivalu u Cannesu za film Anora', dok je Zlatnu palmu za kratkometražni igrani film dobio hrvatski 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' redatelja Nebojše Slijepčevića

Žiri, predvođen američkom redateljicom Gretom Gerwig, koja je režirala 'Barbie', dodijelio je, na 77. izdanju Filmskog festivala u Cannesu, prestižnu nagradu Zlatna palma Seanu Bakeru za njegovu priču o striptiz plesačici Ani koja upoznaje sina ruskog oligarha, koji je oženi na veliko nezadovoljstvo svojih roditelja. Njegovi roditelji potom čine sve što je u njihovoj moći da ponište vezu. Film brzog tempa mješavina je komedije i drame i impresionirao je publiku neočekivanim obratima i puno humora.

Film američkog redatelja Seana Bakera pobijedio je 21 drugi film u natjecateljskoj postavi, uključujući one etabliranih redatelja poput Francisa Forda Coppole i Davida Cronenberga.

Grand Grand Prix, drugu najvažniju nagradu festivala, dobio je 'All We Imagine as Light' indijskog redatelja Payala Kapadije. Francuz Jacques Audiard dobio je nagradu žirija za svoj mjuzikl 'Emilia Pérez'.

Iranski redatelj Mohammad Rasoulof, koji je napustio Iran nakon što je osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu, nagrađen je posebnom nagradom žirija. Rođen 1972., redatelj je nedavno pobjegao iz Irana prešavši planinsku granicu pješice prije nego što je potražio utočište u Njemačkoj, gdje njegova kći studira medicinu.

Njegov film 'Sjeme svete smokve' govori o prosvjedima u Iranu nakon smrti 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini u rujnu 2022. Situacija u zemlji ispričana je kroz napetosti u jednoj obitelji.

Nagradu za najbolju glumicu ove su godine podijelile četiri žene: pripala je glumicama Karli Sofíi Gascón, Zoe Saldani, Seleni Gomez i Adriani Paz za uloge u filmu 'Emilia Pérez'.

  • +10
Selena Gomez u Cannesu Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia/

Jesse Plemons nagrađen je kao najbolji glumac za svoju ulogu u filmu 'Kinds of Kindness' Yorgosa Lanthimosa, redatelja prošlogodišnjeg filma 'Poor Things'.

Miguel Gomes osvojio je nagradu za najbolju režiju za 'Grand Tour'. Coralie Fargeat nagrađena je za najbolji scenarij za 'The Substance'.

Zlatna palma za kratki film hrvatskom 'Čovjeku koji nije mogao šutjeti'

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića i producenata Katarine Prpić i Danijela Peka (Antitalent), 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' osvojio je Zlatnu palmu u sklopu službenog natjecateljskog programa kratkih filmova (Short Film Competition) jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u svijetu.

Nagradu je uživo na svečanoj dodjeli u Cannesu preuzeo redatelj i scenarist Nebojša Slijepčević. Ovo je prva Zlatna palma za hrvatski film od osamostaljenja. Film su producirali Katarina Prpić i Danijel Pek iz Antitalenta, a realiziran je u koprodukciji s kućama iz Bugarske, Francuske i Slovenije.

Radnja filma Čovjek koji nije mogao šutjeti zbiva se 27. veljače 1993. godine, na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Putnički vlak na liniji Beograd-Bar zaustavljaju paravojne snage u akciji etničkog čišćenja. Dok odvode nevine civile, samo jedan od pet stotina putnika usuđuje im se suprotstaviti. To je istinita priča o čovjeku koji nije mogao šutjeti.

Scenarij za film, osnovan na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina