POKRET ODUŠEVLJENIH

Ne telefoniraju i ne jedu, ali skaču po muzejima

09.12.2008 u 00:00

Bionic
Reading

U muzejima je zabranjeno pušiti, piti, jesti, telefonirati, no nitko se nije dosjetio zabraniti skakanje pred slikom, pa se pronašla grupa entuzijasta koja na taj način izražava oduševljenje umjetnošću

'Ponekad sam toliko uzbuđena viđenim u muzeju, na nekoj izložbi, da naprosto moram skočiti od sreće', riječi su kojima slikarica Allison Reimus iz Washingtona opisuje smisao projekta, bolje reći pokreta Jumping in Art Museums koji je pokrenula prije godinu dana i za sobom povukla brojne ljubitelje umjetnosti i pasionirane skakače u vis.

Skok pred Koonsom u Metropolitanu

Nakon brojnih skokova po muzejima diljem svijeta, uspjeli su doći i u prestižnu njujoršku MoMA-u, a rezultat uskoro možemo očekivati na stranici Reimusove jumpinginartmuseums.blogspot.com, gdje sudionici ovog pokreta redovno objavljuju svoje fotografije.

Zanimljivo je da su iz galerije MoMA ispočetka ignorirali ovu akciju, a kasnije joj su se pridružili službenim pozivima posjetiteljima. Iz drugih razloga, MoMA je odlučila, počevši od ponedjeljka, 8. prosinca, produljiti radno vrijeme, u što se uklopila i ova akcija.

Kao mjesto sastanka dogovorena je izložba švicarske video umjetnice Pipilotti Rist, punog imena Eliztabeth Charlotte Rist.

Nema sumnje da su šefovi galerije u pokretu vidjeli i odličnu reklamu te mamac za buduće posjetioce. Kao i, uostalom, vrckava Allison koja je iznimnu podršku američkih medija njenom ulasku u MoMA-u u postu 'Jam in The New York Post' prokomentirala s: 'Holy Crap!'