OBLJETNIČKI PROGRAM

Napokon u svom domu: Zagrebačka filharmonija vraća se u Lisinski

04.11.2020 u 13:15

Bionic
Reading

U sklopu Plavog ciklusa, Zagrebačka filharmonija će održati koncert ovog petka, 6. studenog s početkom u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Nakon pola godine, orkestar Zagrebačke filharmonije zasvirat će u svojem domu, u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. Na programu će se naći djela Dernek za dva klavira i orkestar Ive Josipovića, Koncert za dva klavira, udaraljke i orkestar Béle Bartóka te najpoznatija simfonija César Francka, Simfonija u d-molu.

Solisti na klaviru, dobro znana domaća pijanistička imena, Filip Fak i Danijel Detoni suvremenim zvukom pokazat će slušateljima što je dernek, radost muziciranja. Uz dva klavira u Derneku se posebno ističu i udaraljke koje pak uz klavire u Bartókovom koncertu preuzimaju glavnu riječ.

Bartók, osebujan skladatelj vrlo individualnog estetskog stila, od solista očekuje iznimnu ritamsku i manualnu preciznost te komunikativnost. Solisti na udaraljkama, Tomislav Kovačić i Renato Palatinuš, kao i pijanist Filip Fak članovi su Zagrebačke filharmonije, a ovaj izazovan spoj solista i orkestra ne želite i ne smijete propustiti.

Orkestrom će ravnati mladi hrvatski dirigent, Veton Marevci koji je sa Zagrebačkom filharmonijom počeo surađivati 2015. godine, a nakon uspješnog ravnanja dvjema izvedbama Orffove kantate Carmina Burana, suradnju ostvaruje i u daljnjim nastupima, a najnovije će imati upravo ovog petka.