KOPRODUKCIJA

Osječki HNK i GK Joze Ivakića premijerno izvode 'Gospođicu Juliju'

03.11.2020 u 14:44

Bionic
Reading

U koprodukciji osječkoga HNK i vinkovačkoga Gradskog kazališta Joze Ivakića u Vinkovcima će se u petak premijerno izvesti drama Augusta Strindberga "Gospođica Julija" u režiji Aide Bukvić, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u vinkovačkom kazalištu

"Naša glumica Matea Marušić predložila je taj tekst, a u daljnjem razgovoru tko bi to mogao voditi definitno smo pogodili što smo Aidi Bukvić prepustili da vodi autorski tim", rekao je ravnatelj Gradskog kazališta Joze Ivakića Zdenko Rečić.

Po riječima intendantice osječkoga HNK Dražene Vrselje, suradnja s Gradskim Kazalištem Joze Ivakića iz Vinkovaca od velike je važnosti za osječki HNK jer to prilika da se HNK kao nacionalna kuća pojavi u manjim produkcijskim projektima i sredinama kojima osječki HNK pripada.

"Ovo se pokazalo kao dodatno rješenje da jedna nacionalna kazališna kuća diše i radi i u uvjetima pandemije koronavirusa, a drago nam je da nam je u tome Gradsko kazalište Joze Ivakića pružilo ruku", rekla je Vrselja.

Redateljica Aida Bukvić istaknula je kako je "Gospođica Julija" vrlo zahtjevna predstava i da svatko tko nešto zna od Strindbergu zna da to ne može biti mala predstava.

"Ovo djelo preživjelo je 130 godina i danas se suvremeno suočava s pitanjima koja nas i danas muče i aktualna su", rekla je Aida Bukvić izrazivši zadovoljstvo što u predstavi glume Mateja Marušić (gospođica Julija) iz Gradskog kazališta Joze Ivakića te Vladimir Tintor (Jean, lakaj) i Petra Blašković (Kristina, kuharica) iz osječkoga HNK.

"Skup je to kreativnih energija koje su, uvjerena sam, urodile plodom", ocijenila je Bukvić.

Petra Blašković, koja je i ravnateljica Drame osječkoga HNK, vjeruje da će "Gospođica Julija", iako mučna drama koja secira ljudske odnose i emocije, pobuditi dobre komentare i svidjeti se publici.

"To je dragulj dramske literature i kao ravnateljici Drame drago mi je da smo je postavili, a kao glumici da sam dio postave i, posebice, što igram zajedno s Mateom Marušić, koja je već nizom nagrada dokazala da je vrsna mlada glumica", rekla je.

Po riječima Mateje Marušić, riječ je o ulozi koja se samo poželjeti može i koja joj mnogo znači kao mladoj glumici, a Vladimir Tintor je rekao kako ga je isprva plašila uloga Jeana s obzirom na to da je, kako je dodao, imao predodžbu o tekstu kao vrlo strogom. "Mislim da je ovaj tekst potreban i Vinkovcima i Osijeku, i hrvatskom kazalištu danas", poručio je Vladimir Tintor.

Vinkovačka premijera "Gospođice Julije" održat će se u petak u 20 sati u Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima, a osječka premijera najavljena je za 14. studenoga u osječkome HNK.