KULTURA U ZAGREBU

Betonski spavači, umjetna inteligencija, dub i rap legende: Što nas sve čeka ovog tjedna

08.04.2024 u 12:42

Bionic
Reading

U posljednjem predizbornom tjednu koji će, barem ako gledamo meteorološke uvjete, zakoračiti u ljeto, nanizao se i nezanemariv broj kulturnih događaja koje biste mogli posjetiti

Otvorenje izložbe Krešimira Jerka Rončevića (ponedjeljak, 8. travnja, 19 sati, Galerija AMZ)

Izložba 'Unutarnji nemir i kontemplativni mir – slikarstvo Krešimira Jerka Rončevića (1949. - 2014.)' otvara se u ponedjeljak 8. travnja s početkom u 19 sati u Galeriji AMZ, Ulica Pavla Hatza 6. Izložba ostaje otvorena do 16. svibnja, a ulaz je besplatan. Njome se odaje počast cjelokupne arheološke struke u Hrvatskoj čovjeku koji je čitav radni vijek posvetio crtanju arheoloških predmeta za brojne znanstvene publikacije i arheološku dokumentaciju, a izvan okvira tog samozatajnog posla u tišini se bavio slikarstvom.

  • +8
'Betonski spavači' Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Panel o dokumentarnoj seriji 'Betonski spavači' (KIC, srijeda, 10. travnja, 20 sati)

Kulturno-informativni centar (Preradovićeva 5) u srijedu organizira panel raspravu na temu popularne dokumentarne serije 'Betonski spavači'. U njoj će sudionici, autori i producenti - Saša Ban, Nevenka Sablić, Dana Budisavljević, Miljenka Čogelja i Maroje Mrduljaš – razgovarati o razvoju serije kroz njezine tri sezone u vremenima nesklonima kulturi i pamćenju. Jedna od tema rasprave bit će i zašto je Zagreb nedovršeni grad. Moderator rasprave je Silvestar Mileta, a više o serijalu i samoj raspravi saznajte na službenoj stranici na Facebooku.

Panel diskusija o knjizi 'Povijesti umjetne inteligencije' Lane Žaje (Hrvatski državni arhiv, četvrtak, 11. travnja, 20 sati).

U Hrvatskom državnom arhivu na Marulićevom trgu očekuje vas zanimljiva rasprava o razvoju umjetne inteligencije te njezinom utjecaju na društvo i budućnost tehnologije. U raspravi sudjeluju autorica knjige Lana Žaja, urednik knjige, akademik Bojan Jerbić, profesor emeritus s Fakulteta strojarstva i brodogradnje, potom recenzent knjige Zdenko Kovačić, voditelj Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja (LARICS) s Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Aco Momčilović, suosnivač Global AI Ethics Instituta, te Sven Maričić, voditelj Laboratorija za robotiku i umjetnu inteligenciju na Tehničkom fakultetu. Uz raspravu, na licu mjesta moći ćete pogledati izložbu slika pod nazivom ‘Zagreb Art Singularity: When AI Meets Creation’, koju autorski potpisuju umjetna inteligencija i Aco Momčilović.

  • +5
Denis Katanec i Branimir Norac Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Promocija vinila Denisa Kataneca uz podršku benda Marinada (Vintage Industrial Bar, četvrtak, 11. travnja, 21.15)

Cijenjeni domaći kantautor predstavit će u klubu Vintage Industrial Bar (Savska 160) vinilno izdanje svog aktualnog albuma 'Kao zao kor', koji je na više lista 2023. plasiran pri vrhu domaćih albuma godine. Kataneca, koji je već rasprodao Tvornicu kulture, u novoj klupskoj avanturi podržat će kultna riječka eksperimentalna grupa Marinada.

Ovoga tjedna koncerte će održati i zagrebački rock bend Gretta, koji u srijedu, također u Vintage Industrial Baru, slavi 20 godina rada. Iste večeri u Petom kupeu zasvirat će Mimika Orchestra dok Tvornica kulture u četvrtak ugošćuje Prljavo kazalište – i mi smo se pitali koje, ono Filešovo – a u petak Dinu Jelusicka.

Što se tiče inozemnih gostovanja, u četvrtak će Močvarom dominirati zvuci coldwavea, darkwavea i synthwavea iz SAD-a (Patriarchy i Voidvision) uz domaću podršku iz Siska (Popsimonova). Klub DVA OSAM na Jabukovcu pak u utorak 9. travnja dovodi nam rap velikane Slum Village, a u subotu 13. travnja dub legende Zion Train. Više o njihovim gostovanjima i cijenama ulaznica, čiji je broj ograničen, doznajte na stranicama kluba.

Tematska šetnja u sklopu izložbe Toma Gotovca 'Ulazno silazna genealogija' (subota, 13. travnja, Ilica 1 – ex Prolaz Neboder)

Uz stručno vodstvo voditelja Instituta Tomislava Gotovca Darka Šimičića i Saše Šimprage, voditelja platforme 1POSTOZAGRAD, okupljeni će u obliku tematske šetnje istražiti njegov opus i odnos prema urbanoj sredini s posebnim naglaskom na mjesta na kojima je izvodio akcije i performanse: Trg bana Josipa Jelačića, Ilicu, Trg Petra Preradovića, Trg Republike Hrvatske, gimnazijsko igralište u Klaićevoj 8, Meštrovićev paviljon i druge lokacije. Izložba 'Tomislav Gotovac: Ulazno silazna genealogija' u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je do 19. svibnja, a preporučuje se posjet uz vodstvo za javnost. U travnju su predviđena vodstva 7. i 21. travnja s početkom u 11.30.