ZA LJUBITELJE ČITANJA

Nakon kazališta i muzeja, stiže Noć knjige

17.04.2012 u 10:32

Bionic
Reading

Manifestacija Noć knjige, koja će se održati 23. travnja, ima namjeru vratiti knjige u ruke čitatelja, poput više nego uspješne Noći muzeja koja iz godine u godinu privlači impresivan broj ljudi. Noć knjige zato nudi otvorene knjižnice i knjižare te gostovanja brojnih književnika i intelektualaca diljem Hrvatske

Međunarodni dan knjige i autorskih prava je 23. travnja, što će ove godine prvi put biti obilježeno jednom ambicioznom i zanimljivom manifestacijom. Riječ je o Noći knjige, čiji je cilj vratiti ovaj predmet u ruke što više čitatelja, s obzirom da je u ovo vrijeme ekonomske krize interes za kupovanje i čitanje knjiga prilično ugrožen.

Zbog toga će se knjižare, knjižnice i razni literarni klubovi 23. travnja ujediniti u raznolikosti programa koji će ići od 18 pa sve do jedan sat poslije ponoći, a u kojima će sudjelovati na desetine domaćih književnika.

Knjižnice će pak taj dan omogućavati besplatno upisivanje tinejdžera, dok će centralni događaj biti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu – tribina o statusu knjige u Republici Hrvatskoj, njezinu položaju na tržištu, kao i budućnosti koja je pred njom.

Da bi se organizirala ovako velika i razgranata manifestacija potrebno je udružiti snage, što su u slučaju Noći knjige učinili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Moderna vremena Info.

O detaljnom programu će još biti riječi, no treba napomenuti da se Noć knjige održava na više desetina lokacija, ne samo u Zagrebu, nego i u Osijeku, Rijeci, Požegi, Puli, Varaždinu i brojnim drugim mjestima u Hrvatskoj.