ORGAN VIDA

Najbolje fotoknjige iz čitavog svijeta na izložbi u Zagrebu

11.09.2018 u 09:48

Bionic
Reading

Izložba neobjavljenih fotoknjiga koje su ušle u uži izbor ovogodišnje Kassel Dummy Award otvorena je u ponedjeljak u Galeriji f8 zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, dva dana uoči svečanog otvorenja jubilarnog, desetog Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida

Na prvoj izložbi otvorenoj na ovogodišnjem festivalu predstavljena su 53 prototipa fotoknjiga mladih umjetnika koje je osmeročlani izabrao na natječaju između njih 391 pristiglih iz 46 zemalja iz cijelog svijeta, od Rusije, Bangladeša, Japana do Australije, Kine, Norveške, SAD-a.

Glavni žiri odabrao je tri finalista koji su u lipnju objavljeni u documenta-Halleu u Kasselu, a prvu nagradu osvojila je fotoknjiga 'Migration as Avant-Garde' njemačkog fotografa Michaela Dannera, koju je producirao i objavio Verlag Kettler.

Uz Zagreb, izbor još neobjavljenih fotoknjiga predstavljen je u Dublinu, Kasselu, Hamburgu, Madridu, Rimu, Kölnu, Dresdenu, Tokiju.

Luja Šimunović, koja je s Klarom Petrović koordinatorica izložbe, pozvala je i fotografe iz Hrvatske da se sljedeće godine prijave na natječaj, s obzirom da je to odlično iskustvo i prilika za mlade autore da pokažu svoj rad.

Od ponedjeljka na festivalu još tri izložbe

Otvorenjem te izložbe, koja će biti postavljena do 25. rujna, počeo je Tjedan otvorenja festivala u okviru kojega će se do 16. rujna na sedamnaest lokacija u Zagrebu otvoriti isto toliko izložbi.

Svoje će radove predstaviti stotinjak fotografkinja i fotografa, na ovogodišnju temu 'Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas'.

Luja Šimunović i Klara Petrović kustosice su još dviju izložbi koje se mogu razgledati od ponedjeljka - Anne Ehrenstein 'Priče o ružu i vrlinama' u Galeriji Šira i Ulle Deventer 'Leptiri su znak nečeg dobrog' u Galeriji Greta.

Anna Ehrenstein, 25-godišnja albansko-njemačka umjetnica s berlinskom adresom stvara u medijima fotografije, filma i instalacije, a u svom se radu najviše fokusira na suvremene teme s kojima se šira publika može poistovjetiti - identitet, klasa, rod, seksualnost i utjecaj vlasti, primjerice u kontekstu policijske brutalnosti.

Njezina zagrebačka izložba kroz portrete osoba iz Albanija i lažnih promotivnih fotografija za krivotvorene luksuzne predmete i slavne brendove, propituje pojam autentičnosti, imitacije i 'lažnjaka'.

Realizirana je uz potporu Goethe-Institut Kroatien i bit će otvorena do 21. rujna.

Galerija Greta je domaćin izložbe 'Leptiri su znak nečeg dobrog', na kojoj se predstavlja njemačka umjetnica Ulla Deventer, koja se u svom radu najviše bavi temom stigmatizacije marginaliziranih skupina.

Ovaj put donosi stvarne priče iz života seksualnih radnica iz Antwerpena, Bruxellesa, Pariza, Atene i Accre, s kojima je provodila neko vrijeme u proteklih pet godina. Zbog odnosa koji je s njima uspostavila svoj rad naziva kolaborativnim.

Kako se ističe u najavi izložbe, koja će biti otvorena do 21. rujna, autorica istražuje prostituciju kao kompleksnu temu i odlučuje se koncentrirati na one aspekte koji se tiču intime seksualnih radnica, kao što su “dvostruki život” i izvođenje uloge u svakodnevnom životu, prividna neovisnost žena u ovom poslu i, konačno, pritajeno prisustvo straha koji žene prevladavaju iz dana u dan.

Slike i riječi putevima izbjeglica

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi (ŠPUD) do 28. rujna je postavljena izložba 'REFEST Slike i riječi putevima izbjeglica', čije je službeno otvorenje najavljeno za 14. rujna.

Riječ je o projektu četiriju kulturnih organizacija koje vode umjetničke festivale - Balkan Photo Festival (BiH), Passaggi Festival iz Fana (Italija), Organ Vida Festival iz Zagreba i Festivalito Vilaverde iz Madrida (Španjolska).

Glavni cilj projekta je zajednički pronaći rješenje za održanje i povećanje publike na festivalima, s obzirom da se proteklih nekoliko godina bilježi pad posjetitelja, prihoda, a time i kvalitete sponzora.

Poseban cilj je je ponuditi odgovor na javno mišljenje o izbjeglicama kroz umjetničko predstavljanje materijala prikupljenih i razrađenih tijekom glavnih projektnih aktivnosti.

Svaka organizacija je putem natječaja odabrala umjetnike iz njihove ciljne skupine, fotografe, ilustratore, pjesnike. Po dvoje umjetnika iz svake zemlje sudjelovalo je na rezidenciji, gdje su osmišljeni i razvijeni novi zajednički radovi umjetnika spojenih u kolektive te radovi nastali u direktnoj komunikaciji s lokalnom zajednicom, nasljeđem prostora i prepoznatim problemima.

Izložba je dosad bila predstavljena u Madridu i Fanu, a nakon Zagreba odlazi u Sarajevo.

Projekt REFEST se realizirao uz potporu programa Kreativna Europa, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zagreba i Ureda za udruge RH.