IZLOŽBA U GALERIJI FORUM

Jelena Blagović predstavlja seriju fotografija posvećenu majčinstvu

31.08.2018 u 15:15

Bionic
Reading

Izložba Jelene Blagović 'Nove samoće' posvećena majčinstvu otvara se 6. rujna u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Forum i dio je službenog programa 10. Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida: Uključene, aktivne, svjesne - ženske perspektive danas'

Serija se sastoji od 12 fotografija koje kroz arhetipski prizor majke pružaju intimni pogled na različite strahove, sumnje i samopropitivanja s kojima se autorica i njezine bliske prijateljice suočavaju u razdoblju života u kojem planiraju postati majke, ili to već jesu.

'Usprkos tradicionalnom shvaćanju majčinstva, njegovom uvriježenom kulturalnom konstruktu i određenim svjetonazorskim inzistiranjima na majčinstvu kao jedinom putu prema ženskom samoostvarenju, ono nije, niti je ikada bilo, jedina i najvažnija uloga žene. Ona je ujedno i nečija kći, sestra, partnerica, supruga, prijateljica, zaposlenica ili poslodavka, suradnica...', objašnjava autorica Jelena Blagović i dodaje kako se samoća, koju većina žena nauči cijeniti i u njoj uživati tek u odrasloj dobi, s majčinstvom nepovratno mijenja.

Jelena Blagović, Nove samoće Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jelena Blagović

'Upravo to stanje između uloga, osvještavanje da se rođenjem djeteta i žena iznova formira kao individua, prikazano je kroz ove inscenirane portrete, koji vizualiziraju trenutak odsutnosti i izmijenjene, nove vrste samoće, s kojom se svaka od portretiranih žena suočava. Najčešće unutar vlastitog doma i sama sa sobom', kaže Blagović koja je rođena 1983. u Zagrebu.

Studij fotografije završila je na Istituto Superiore di Fotografia e Arti Visive u Padovi u Italiji. Školovanje je potoma nastavila na University of Westminster u Engleskoj, gdje je nakon završenog preddiplomskog i diplomskog studija umjetničke fotografije i teorije fotografije dobila diplomu magistre umjetnosti.

Zaposlena je u zvanju docentice na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Katedri za fotografiju Odsjeka snimanja, voditeljica je ADU Galerije f8 i stalni sudski tumač za fotografiju i intelektualno vlasništvo.

Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i svijetu, te je dobitnica mnogih nagrada i priznanja.

Likovni postav izložbe 'Nove samoće', osim nje, potpisuju Iva Prosoli i Filip Beusan, a posjetitelji je mogu pogledati do 16. rujna.