ORGAN VIDA

Najbolje dokumentarne fotografije na izložbi 'Prostori'

17.09.2013 u 13:54

  • +7

Finalisti Međunarodnog festivala fotografije Organ vida

Izvor: Promo fotografije / Autor: Organ vida

Bionic
Reading

Izložbom deset finalista izabranih na natječaju za dokumentarnu fotografiju na temu 'Prostori' u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) otvoren je peti Međunarodni festival fotografije Organ Vida, godišnja manifestacija koja promiče dokumentarnu fotografiju, mlade autore te hrvatsku i međunarodnu fotografsku scenu

Između 390 prijavljenih projekata s više od pet tisuća fotografija za finaliste su odabrani Jeppe Boje Nielsen (Danska), Kai Loeffelbein (Njemačka), Sarker Protick (Bangladeš), Venetia Dearden (Velika Britanija), Asmita Parelkar (Indija), Mario Pućić (Hrvatska), Maite Carames (Španjolska), Franky De Schampheleer (Belgija), Justin Barton (Velika Britanija) i Michele Palazzi (Italija).

Po riječima Petre Belc, jedne od članica žirija, u odabiru im je najveći izazov bio odijeliti dokumentarnu od isključivo umjetničke fotografija, s obzirom na to da je festival napravio zaokret s dokumentarne na dokumentarno-umjetničku fotografiju. Željeli smo vidjeti kako fotografi tematiziraju prostore, jesu li to fizički ili 'meta' momenti, ustvrdila je.

Na festivalu će sudjelovati i dva istaknuta svjetska fotografa, nagrađivani Gareth Phillips iz Walesa čiji su radovi objavljivani, među ostalim, u Guardianu, Sunday Timesu, Newsweeku, Wall Street Journalu, te mladi slovenski fotograf Ciril Jazbec koji je ove godine na uglednom francuskom festivalu fotografije The Rencontres d'Arles proglašen najboljim u kategoriji Photo Folio Review.

Tu je i program Artist Talk, vodstvo ovogodišnjih finalista po izložbi u HDLU-u, na livadi ispred muzeja održat će se Open Show Zagreb, projekcije fotografskih radova Cirila Jazbeca, Asmite Perelkar, Maite Carames, Justina Burtona i Garetha Philipsa, a u kinu Europa razgovor s umjetnicom Mašom Bajc na temu 'Osjećaj prostora'.

Prvi put održat će se radionice o dokumentarnoj fotografiji, njih tri - o fotoknjigama te o fotokolažima. Vodit će ih Saša Kralj, Isidora Nikolić i Luka Knežević-Strika te Dario Dević. Prezentacija radova nastalih na radionicama bit će u kulturnom centru Medika.

Dosadašnje teme festivala bile su crno-bijela fotografija, pokret, ljudi i dokumentarna fotografija. Ovogodišnji postav izložbe će nakon festivala u Zagrebu, koji će trajati do 21. rujna, krenuti na turneju po gradovima u Hrvatskoj i inozemstvu.