STIŽU I NOVI PROJEKTI

Najavljena nova koncertna sezona ansambala HRT-a

22.09.2018 u 10:52

Bionic
Reading

U četiri zagrebačke koncertne dvorane nova sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije donosi čak pet glazbenih ciklusa i ukupno 37 koncerata, a cijela koncertna sezona prepuna je zanimljivih i sjajnih projekata, uz dva najveća

Otvorenje ciklusa Kanconijer, zajedničkog ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog započet će veličanstvenom proslavom stote godišnjice rođenja slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina.

Hrvatska radiotelevizija, dvorana Lisinski, HNK Zagreb, Kazalište Komedija i Chorakademie Dortmund udružit će snage i po prvi puta u Hrvatskoj predstaviti njegovu Misu, a više od 250 glazbenika u povijesnoj koprodukciji predvodit će Bernsteinov učenik John Axelrod. Slijedeće godine u istome ciklusu, na samu dvjestotu obljetnicu rođenja našeg slavnog skladatelja Vatroslava Lisinskog, donosimo koncertnu izvedbu opere Porin. Hrvatska radiotelevizija ovom će izvedbom i CD izdanjem, nakon 'Ljubavi i zlobe', Vatroslava Lisinskog i 'Nikole Šubića Zrinjskog', Ivana pl. Zajca, također popraćenih CD izdanjima, nastaviti projekt izvođenja važnih hrvatskih opera u izvornom obliku.

Najavljujući ovu važnu obljetnicu i publika u Hrvatskom glazbenom zavodu, u sklopu ciklusa Sfumato Zbora HRT-a, imat će prilike uživati u najljepšim zborskim i solo pjesmama Vatroslava Lisinskog. Zboru HRT-a u izvedbama pridružit će se renomirani glazbenici svjetskoga glasa - mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist nagrađivan upravo za izvedbe solo – pjesama, Johnatan Ware.

  • +3
Nova koncertna sezona ansambala Hrvatske radiotelevizije Izvor: Promo fotografije / Autor: HRT

Ciklus Sfumato, koji ove godine slavi svoju dvadesetu sezonu, u utorak 25. rujna otvorit će koncertnu sezonu izvedbom 'Liturgije sv. Ivana Zlatoustog', Sergeja Rahmanjinova.

U dvorani Gorgona, Muzeja suvremene umjetnosti, Jazz orkestar HRT-a u novoj sezoni Jazz ciklusa zasvirat će uz sjajne jazz glazbenike Jessea Davisa, Annu Soklich, Larsa Møllera i Luisa Bonillu.Novim projektom s Darkom Rundekom, njegova specifična glazba zazvučat će u big band aranžmanima i tako nastaviti programsku nit započetu suradnjom Jazz orkestra sa sjajnim glazbenicima hrvatske scene, kao što su bile, od publike sjajno prihvaćene, sa sastavom Chui, Cubismom i Tamarom Obrovac i njenim Transhistria Ensembleom.

Četvrtak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog rezerviran je za simfonijska ostvarenja najvećih svjetskih i domaćih skladatelja i proslavljene glazbenike koji stižu u Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a. Hornist Radovan Vlatković otvoriti će ciklus i to neuobičajeno - komornom glazbom, a po prvi puta u Hrvatskoj imat ćemo priliku čuti 'Koncert za rog' Johna Williamsa, slavnog autora glazbe filmskih blockbustera. Monika Leskovar djelima Brune Bjelinskog i Rudolpha Matza zaokružit će svoje izvedbe hrvatskih autora pisane za violončelo, a oba koncerta biti će emitirana u Premium Concerts series EBU-a.

Po prvi puta izvodi se i nagrađivano djelo Hansa Abrahamsena, koje je dosad, prema skladateljevoj želji, jedina izvodila Barbara Hannigan, a zagrebačkoj publici predstavit će ga sopranistica Marija Kuhar Šoša.

U studiju Zvonimir Bajsić, na Hrvatskoj radioteleviziji, Tamburaški orkestar HRT-a u ciklusu 'U ozračju tambure' muzicirat će s Krunoslavom Kićom Slabinecem, prisjetiti se stihova najboljih hrvatskih pjesnika i već tradicionalno nazdraviti novom ljetu uz Valcere, polke i druge špelancije u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.