u režiji saše božića

Nagrađivani poetski roman 'Deca' Milene Marković premijerno u Gavelli

18.01.2024 u 14:44

Bionic
Reading

Gradsko dramsko kazalište Gavella u suradnji sa zagrebačkom kompanijom De facto po prvi puta u Hrvatskoj u režiji Saše Božića postavlja poetski roman 'Deca' proslavljene srpske dramatičarke Milene Marković

Predstavu će izvoditi glumice i izvođačice - Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić i Viktoria Bubalo; sve one uprizoruju priču o Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s teškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svoga života - od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi. Premijerna izvedba predstave Deca održat će se 2. veljače na sceni 'Mala Gavella' GK Gavella.

'Deca' su žanrovski hibrid poeme i romana u stihovima, a uključuju 163 stranice furiozno ispisanoga teksta bez ijednoga interpunkcijskoga znaka, osim finalne - točke. Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog.

Poema/roman Deca Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a posljednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.

Dramaturgiju potpisuje Dimitrije Kokanov, glazbu Nikola Krgović, kostimografiju Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla je Zdravko Stolnik, autor videa Josip Visković, a inspicijentica Snježana Majdak.

U dramaturškoj obradi Dimitrija Kokanova 'Deca' postaju iskaz o autentičnoj snazi umjetnosti, identitetu žene koji se opire bilo kojoj vrsti društvenog ukalupljivanja te svijetu koji nudi obećanje utopije vječite mladosti odzvanjajući tjeskobno-ekstatičnim zvukovima noćnih klubova. Prepoznatljiv režijski rukopis Saše Božića 'Decu' gradi kao pejzaž subverzivne igre identiteta, odgoja, majčinstva i sjećanja u osluškivanju trošenja vremena. Prostorom igre dominiraju djeca, koja se u njoj pojavljuju u metaforičkom obliku: kao maleni ljudi, nezaštićeni i ugroženi, te kao odrasli koji se nisu snašli i zapravo su još ranjena djeca koja se prave velika.

'Deca' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Nina Đurđević

Glavni adut izvedbe svakako su njegove moćne glumice i plesačice: Nataša Dangubić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Ivana Roščić I Viktoria Bubalo, koje utjelovljuju pluralitet iskustva ženskosti danas u polifonom jeziku između reprezentacijskog teatra, performansa i post-rock koncerta.

''Deca' su roman o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji - disfunkcionalnoj, jer tko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj. 'Deca' su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tijekom devedesetih', o ovom je djelu, između ostalog, napisao Miljenko Jergović.

Predstava nastaje kao koprodukcija Gradskog dramskog kazališta Gavella i kazališne kompanije De facto. Nakon premijere 2. veljače, na rasporedu 'Male Gavelle' je 3., 5. i 19. veljače.