novi ljudi, nova pravila

Burno u riječkom HNK-u: Branko Mijić podnio ostavku, tvrdi da se politika uplela u rad kazališta

18.01.2024 u 10:51

Bionic
Reading

Nakon što je Dubravka Vrgoč nedavno imenovana novom intendanticom riječkog HNK, član Kazališnog vijeća Branko Mijić podnio je ostavku

Branko Mijić, ugledni novinar i nekadašnji glavni urednik Novog lista, smatra da je Kazališno vijeće poslužilo kao paravan za unaprijed donosenu političku odluku osnivača kazališta, Grada Rijeke, te da je politika uplela prste u izbor intendanta riječkoga HNK, prenosi HRT. Mijić je također podijelio detalje svog iskustva u opsežnom razgovoru za portal ArtKvart.

Troje od pet članova Kazališnog vijeća u prvome krugu glasanja svoje je povjerenje, naime, dalo glumici Ani Vilenici, a jedan je bio suzdržan.

'Kolega Romeo Drucker i ja smo glasali u prvom i drugom krugu ovih izbora jednako kao i na početku. Dakle, da u samo desetak dana troje članova vijeća promijeni svoje mišljenje, sve mi je to sličilo, a i uvjerio sam se u to, na politički pritisak da se, eto, izabere netko tko je unaprijed bio izabran', rekao je Mijić.

  • +7
Zoran Milanović na domjenku na balkonu riječkog kazališta Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

U Gradu Rijeci ističu - sve je po propisima i zakonu: 'Po Zakonu o kazalištima i po Statutu Kazališno vijeće je napravilo prijedlog između dva jednakovrijedna kandidata, između Dražena Siriščevića i Dubravke Vrgoč. Odluka je na gradonačelniku po novom Zakonu o kazalištima. Mi svi znamo kako je velika odgovornost s obzirom da se taj Zakon na nama, jedinicama lokalne samouprave, na Gradu Rijeci, prvi put primjenjuje', napominje Sandra Krpan, zamjenica gradonačelnika Rijeke.

Više pročitajte na stranicama HRT-a.