OD 2025.

Dubravka Vrgoč nova je intendantica riječkog HNK

11.01.2024 u 12:08

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Marko Filipović imenovao je Dubravku Vrgoč novom intendanticom HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, objavio je Grad Rijeka u četvrtak.

Odluku je donio nakon uvida u programe dvoje kandidata koje je predložilo Kazališno vijeće ovoga HNK-a.

Dubravka Vrgoč na dužnost stupa 1. siječnja 2025. godine, jer dosadašnjem intendantu Marinu Blaževiću mandat istječe 31. prosinca 2024.

Kazališno vijeće HNK-a Ivana pl. Zajca uputilo je gradonačelniku zaključak o nedavno provedenom natječaju za izbor intendanta. Na natječaj se prijavilo četvero kandidata, a razmatrale su se prijave njih troje, Dražena Siriščevića, Ane Vilenice i Dubravke Vrgoč.

Nakon proučenih programa i razgovora s kandidatima članovi Kazališnog vijeća su dva glasa dali Dubravki Vrgoč, dva glasa Draženu Siriščeviću, a jedan član je ostao suzdržan.

Gradonačelnik se pri donošenju odluke oslonio na ponuđen četverogodišnji program kandidatkinje Vrgoč za koji ocjenjuje da donosi progresivnu viziju razvoja Kazališta te pozicionira riječki HNK u središnju mediteransku, time i europsku kazališnu kuću.

  • +3
Novouređeni kazališni trg HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovačić/PIXSELL

"Svojim programom Dubravka Vrgoč najavljuje okupljanje renomiranih riječkih pisaca, glazbenika, likovnih umjetnika, arhitekata, dizajnera, izdavača, filozofa, sociologa, profesora koji bi, zajedno s kazališnim umjetnicima, promišljali razvoj kazališta i njegove estetske smjernice", stoji u gradonačelnikovu obrazloženju.

„U praktičnom smislu ponuđeni program Dubravke Vrgoč anticipira suvremenost teatra, ali oslanja se i na tradiciju. Uz najave brojnih suradnji i povezivanja s drugim kazališnim kućama, specifično se u njenom programu izdvaja ideja predstavljanja lokalne dramske i glazbene literature te predstavljanje najmlađe generacije riječkih pisaca", navedeno je.

"Kazalište koje se širi izvan zgrade kazališta, inkluzivni procesi između kazališta i građana, povezivanje žanrova i različitih oblika umjetničkog izražavanja samo su neke od značajki njenog programa“, navodi se u obrazloženju gradonačelnikove odluke. 

Dubravka Vrgoč je magistra komparativne književnosti i diplomirana dramaturginja. Bila je intendantica HNK u Zagrebu, predsjednica Europske kazališne konvencije, osnivačica je, umjetnička ravnateljica i selektorica Festivala svjetskog kazališta u Zagrebu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad, a u njenom životopisu dug je niz autorskih projekata koje je osmislila i organizirala, kao što je dug i niz seminara, konferencija i stručnih skupova na kojima je sudjelovala, navodi Grad Rijeka.