UGLJEŠA ŠAJTINAC

Na tribini u ZKM-u gostovao jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca

13.10.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Nakon desetak godina izvođenja u Beogradu, predstava 'Huddersfield' stekla je kultni status, kao i istoimeni višestruko nagrađivani film, stoga i ne čudi da će uskoro biti premijerno postavljena na sceni Zagrebačkog kazališta mladih. Tim povodom u ZKM-u je održana tribina 'Čitanje kazališta', na kojoj je sudjelovao i sam autor drame, Uglješa Šajtinac

U Zagrebačkom kazalištu mladih održana je tribina 'Čitanje kazališta', na kojoj je gostovao jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, Uglješa Šajtinac, autor drame 'Huddersfield'. Šajtinac je inače dobitnik Europske nagrade za književnost i Sterijine nagrade za dramu 'Huddersfield'.

'Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano' - u replici koju pred kraj ovog iznimnog komada izgovara jedan od likova svedena je sva težina nikad donesenih životnih odluka. Mračnom, potresnom i duhovitom pričom o generaciji tridesetogodišnjaka iza kojih su posljedice rata, a koji pred sobom ne vide baš nikakvu budućnost, Šajtinac vješto upravlja i ovako sažima radnju 'Huddersfielda':

'Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…'

Teatrološku tribinu sa Šajtincem među publikom je sa zanimanjem pratio i redatelj Rene Medvešek i glumačka postava budućeg ZKM-ovog 'Huddersfielda' koji će premijerno biti prikazan 27. listopada 2018.