PULA FILM FESTIVAL

Na konferenciji za medije u Puli predstavljen film Vinka Brešana 'Koja je ovo država'

14.07.2019 u 14:02

Bionic
Reading

Drugi dan Pula Film Festivala koji se održava 66. godinu za redom na konferenciji za medije predstavljen je film 'Koja je ovo država' redatelja Vinka Brešana

I producentica Maja Vukić rekla je da je Brešan uvijek provokativan i zanimljiv te uvijek iznenadi temom filma.

'Film je sjajan, ima odličnu temu i dobru međunarodnu glumačku ekipu s obzirom da se radi o hrvatsko-srpsko-poljskoj koprodukciji', dodala je.

Maloča se također prisjetio da je rad na filmu bio doista mučan i da je bilo izrazito teško i komplicirano snimati zbog vremenskih uvjeta i scena u Lepoglavi.

Suicidalni general, ministar Vlade Republike Hrvatske koji sam sebe dobrovoljno zatvori u zatvorsku ćeliju te četvorica muškaraca različitih nacionalnosti (Hrvati, Srbi i Bošnjaci) koji iskopavanjem mrtvih predsjednika Republike Hrvatske i Republike Srbije pokušaju ucijeniti Vladu, isprepliću svoje sudbine u gomili apsurdnih situacija, kratak je sadržaj filma 'Koja je ovo država'.

Glavne ženske uloge u filmu tumače Iva Mihalić i Alma Prica, a glavne muške uloge igraju Lazar Ristovski i Krešimir Mikić.

Ana Bulajić Črček koja je bila zadužena za masku i šminku na filmu suočila se s izazovnim zadatkom - predočiti poznate političare, a ne otići u karikaturu.

  • +7
Na konferenciji za medije predstavljen film Vinka Brešana 'Koja je ovo država' Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

'Željeli smo da likovi izgledaju urbano i uredno, a inspiraciju smo nalazili svuda oko nas', dodala je.

Film 'Koja je ovo država' dobio je nagradu na festivalu u Srbiji, uskoro gostuje i na drugim festivalima, a na jesen se očekuje njegovo prikazivanje na Hrvatskoj televiziji.

Ista producentska ekipa za dva dana predstavit će se filmom 'Dopunska nastava'.

Vinko Brešan (Zagreb, 1964) studirao je komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu i filmsku i TV režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Njegov debitantski igrani film 'Kako je počeo rat na mom otoku' je, nakon 'Titanika', najgledaniji igrani film u hrvatskim kino-dvoranama od 1990. Filmovi 'Maršal' i 'Svjedoci' nagrađivani su na festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma. Komedija 'Svećenikova djeca'iz 2013. nominirana je za najbolju komediju Europske filmske akademije i distribuirana u 30 zemalja diljem svijeta. Režira i u kazalištu.