NEDJELJOM U DVA

Brešan: Možda je u temeljima hrvatske države sve malo 'nahero' napravljeno

06.01.2019 u 16:40

Bionic
Reading

Gost emisije 'Nedjeljom u dva' bio je redatelj Vinko Brešan. Govorio je o svom novom filmu 'Koja je ovo država', domovini, iluzijama i o tome kako je ispao projekt samostalne Hrvatske

'Nije pitanje idealiziranja države. Radi se o tome da smo zadnjih godina počeli postavljati pitanja: Gdje mi živimo? U doba kad su građeni temelj države, nama se dogodio rat, ali su isto tako i donošeni zakoni i održavani sastanci na kojima su dogovarani temelji onoga što danas imamo. Možda je to u temeljima sve malo 'nahero' napravljeno', kazao je.

Naglasio je da danas više nemožemo živjeti od emocija.

'Kad se stvarala hrvatska država to su bile visoke emocije. Kod svakih emocija one su s vremenom sve slabije i slabije i krenemo na neku praksu. Svi koji smo oženjeni znamo kako to funkcionira. Nakon nekog vremena postaje bitnije kako država funkcionira kao servis građana', rekao je Brešan.

U emisiji je bilo riječi o odlasku Ive Gregurevića. "Otišao je bitno prerano. Mislim da ovog trenutka nismo ni svjesni koliko nam već fali. Imao sam tu čast i veselje da sam s njim radio dva filma. On svakom filmu daje posebnu energiju i čar i oni ispadnu bolji", kazao je Brešan.

Tijekom snimanja svog najnovijeg filma "Koja je ovo država", kazao je Brešan - svi su sa stane ostavili svoje taštine i stvarno radili pošteno.

  • +13
Koja je ovo država Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo