GUŽVA U TODORIĆEVu DVORCU

Vinko Brešan predstavio film u Kulmerovim dvorima: Ovo je najapsurdnije mjesto u Hrvatskoj

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Mija Pavliša

Simbolično, baš na dan odluke o izručenju Ivice Todorića, u Kulmerovim dvorima održan je prvi javni događaj otkad je Todorićeva kći Iva Balent odlučila iznajmljivati dvorac. Riječ je o konferenciji za novinare u povodu nove komedije Vinka Brešana 'Koja je ovo država', a konferencija je izazvala velik interes medija jer se održavala u salonu Todorićevih u koji dotad javnost nije imala pristup. Uoči konferencije u krug dvora ušla je i Iva Todorić, no nije prisustvovala prvom javnom događanju u svom dijelu dvorca

Tiskovna konferencija izazvala je velik interes, a na njoj su govorili redatelj Vinko Brešan, producent Ivan Maloča, glumci Slaven Knezović, Ksenija Marinković, Goran Grgić, Alma Prica i drugi. Predstavljajući film, koji je nazvao komedijom apsurda, Brešan je rekao da je tražio najapsurdnije mjesto u Hrvatskoj i da je riječ upravo o prostoriji u Kulmerovim dvorima u kojoj se svi nalaze.

Redatelj se pohvalio time da je film sniman na nizu autentičnih lokacija, poput zatvora u Lepoglavi, Banskih dvora ili državne rezidencije u Visokoj. 'Za pitanja oko Vlade ne možete imati boljeg savjetnika od predsjednika Vlade', rekao je Brešan, detaljno opisujući kako mu je Andrej Plenković pomogao prilikom snimanja u prostorima Vlade, upućujući ga gdje tko sjedi prilikom sastanaka i sl.

CIJELU KONFERENCIJU pogledajte u našem videu

Na pitanje je li planirao tiskovnu konferenciju prema datumu odluke o izručenju Ivice Todorića, Brešan je rekao: 'Nismo imali pojma kad je taj datum, ali kad vas ide - ide.'

A definitivno im je sreća bila naklonjena jer su ovim potezom zaintrigirali brojne novinarske ekipe.

Uoči početka presice, pred zatvorenom kapijom, tako se moglo čuti da je gužva tolika kao da dolazi sam Ivica Todorić. Jedan od komentara iz gomile bio je i kako je zanimljivo da su Kulmerovi dvori simbolično pozicionirani čak i iznad Pantovčaka. Kako bilo, malo prije dogovorenog termina iz dvorišta je pred novinare došao zaštitar s popisom akreditiranih i sve detaljno provjerio. Potom su otvorena vrata, a ulaskom u dvorište zabranjeno je fotografiranje, o čemu je osiguranje pomno vodilo računa. Isto je bilo i u prostoru Kulmerovih dvora, u kojem je fotografiranje bilo dozvoljeno isključivo u prostoru od ulaznih vrata do salona koji su rentali za potrebe ovog događanja. To ne znači da neki nisu pokušavali zaviriti iza zabranjenih vrata, poput jednog od glumaca koji se namjerio snimiti selfie u susjednoj sobi, no ubrzo je dotrčao zaštitar i izbrisao mu fotografiju.

  • +7
  • +4

Kulmerovi dvori na dan prvog javnog događanja u tom prostoru otkako ga je Iva Todorić odlučila iznajmljivati

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Producent Ivan Maloča tijekom konferencije detaljnije je objasnio okolnosti pod kojima je prostor unajmljen. 'Ivu Balent znam dvadesetak godina. Telefonski smo kontaktirali, a potom sam obišao lokacije i odabrao prostor. Bilo je brzo i korektno, sve smo dogovorili u sedam dana', rekao je.

  • +1

Konferencija za novinare povodom predstavljanja filma Koja je ovo država

Izvor: tportal.hr / Autor: Mija Pavliša

Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić, odnedavno se mogu unajmiti za vjenčanja, press konferencije i ostala događanja. Cijena najma dvorca je nepoznata.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud u listopadu je blokirao četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, a u ožujku 2018. odbijen je zahtjev Agrokora za blokadom imovine Todorićevih sinova, kćeri i zeta, koji su vlasnici dijelova Kulmerovih dvora.

U intervjuu za tportal početkom listopada Vinko Brešan otkrio je detalj iz filma koji danas predstavlja.

O filmu Vinka Brešana

Film nastaje već više od dvije godine, a angažirano je oko 300 ljudi. Sniman je u Zagrebu, Lepoglavi i Lici, a sada je u fazi postprodukcije u Varšavi, gdje se radi obrada tona, kolor-korekcija i specijalni efekti.

Struktura filma temelji se na tri različite priče čiji su nositelji General, Ministar i bijesni umirovljenici, a njihova povezanost se raspliće i otkriva tijekom filma. U središtu je Ministar koji se prilikom postavljanja kamena temeljca za jedno krilo kaznionice zaključa u zatvorsku ćeliju i ne želi izaći.

Svi se angažiraju da ga izvade, ravnatelj SOA-e (glumi ga Goran Grgić), državni odvjetnik (Bojan Navojec), Ministrova supruga Iva Mihalić, upravitelj zatvora Dražen Kühn, načelnik osiguranja zatvora Slaven Knezović, premijer Sebastijan Cavazza, njegov savjetnik Luka Dragić i hrvatski predsjednik (poljski glumac Daniel Olbrychski, ikona europskog umjetničkog filma), no to im ne polazi za rukom.

Brešan nije htio otkriti detalje iz filma, kao ni razlog zbog kojega je Ministar odlučio 'uhapsiti' samoga sebe. 'Želio bih da publika sama otkrije to prilikom gledanja filma', napomenuo je.

Vjeruje da njegova komedija apsurda može zaintrigirati publiku, no ne zna hoće li novim filmom srušiti vlastiti rekord gledanosti koji drži njegov film 'Kako je počeo rat na mom otoku'. 'Hitovi se događaju, a ne planiraju', istaknuo je Brešan.

Nije siguran hoće li se, s obzirom na ono o čemu govori i sam naslov, gledatelji smijati i na samom kraju filma, a ne razmišlja ni o mogućim reakcijama na eventualne kontroverze u filmu. 'Radim priče u koje vjerujem i za koje mislim da su zanimljive i intrigantne', ustvrdio je.

Scenarist Mate Matišić, dugogodišnji Brešanov suradnik na nizu projekata, smatra da je 'Koja je to država' njegov najbolji filmski scenarij dosad. 'To mi je i Vinkov najbolji, a u ovoj narativnoj strukturi vjerojatno je i njegov najkompleksniji film', ocijenio je.

Riječ je o trećoj suradnji Brešana i Matišića, nakon filmova 'Nije kraj' i 'Svećenikova djeca', a Brešanu je to šesti dugometražni uradak. (Hina)

  • +14
  • +11

Prostorija u Kulmerovim dvorima, u kojoj je predstavljena nova komedija Vinka Brešana

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!