VUČEDOLSKI MUZEJ

Na iskopinama Vučedola niče muzej prapovijesne kulture

21.09.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Do kraja iduće godine Vukovarci će na arheološko-turističkom lokalitetu Vučedol, jednom od najznačajnijih prapovijesnih nalazišta u Europi koje krije još mnoge tajne, dobiti Muzej vučedolske kulture

Uz novi muzej, kroz projekt Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Vukovar – Vučedol – Ilok, koji financiraju Vlada i Razvojna banka Vijeća Europe, niknut će i novi arheološko-turističko-sportski park. Vučedol će u konačnici šetalištem dugim pet kilometara biti povezan sa središtem Vukovara, pa će do tog lokaliteta biti moguće doći i pješice te biciklom. 'Muzejski, arheološki, turistički, sportski i rekreacijski sadržaji bit će dodatno obogaćeni zanimljivim detaljima poput zvjezdarnice i planetarija. Na takvu ideju došlo se nakon otkrića prof. Aleksandra Durmana koji je javnosti predočio Vučedolski Orion – prvi europski kalendar', najavila je Ruža Marić, ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar. Vučedolska kultura protezala se na području 10-ak europskih zemalja i u trećem tisućljeću prije Krista predstavljala je središte metalurške industrije tadašnjeg svijeta.

Pojedini segmenti projekta Vukovar – Vučedol – Ilok, vrijednog 226 milijuna kuna, već su realizirani, dok se drugi rade. Obnovljen je, primjerice, iločki dvorac Odescalchi, odavno traje obnova kompleksa Eltzovog dvorca u Vukovaru, neke su vukovarske barokne građevine već obnovljene, a nedavno je počela obnova još šest povijesnih objekata u centru grada. 'Projekt bi mogao potaknuti i gospodarski razvoj vukovarskog i iločkoga kraja, u te sredine dovesti još više turista, predstaviti bogatu kulturnu i povijesnu baštinu toga kraja te ih na poseban način integrirati u ekonomski i društveni život zajednice', pojasnila je Branka Šulc iz Ministarstva kulture, inače voditeljica cijelog projekta.

Od 30 milijuna eura, koliko vrijedi projekt, u hrvatskom državnom proračunu osigurana je četvrtina novca, dok su ostatak kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe. Cilj je projekta, kako stoji u službenoj prezentaciji, 'istražiti, obnoviti i prezentirati kulturnu baštinu te tako obogatiti kulturni krajolik, podići razinu svijesti stanovništva, poboljšati turističku ponudu, zapošljavanje i razvoj regije'. Zbog sveobuhvatnosti područja i tema prepoznao ga je i UNESCO te druge svjetske kulturne institucije.