2024.

Muzej Grada Đurđevca priprema izložbu Joana Miróa

13.12.2023 u 11:43

Bionic
Reading

Muzej Grada Đurđevca postavit će iduće godine izložbu katalonskog umjetnika Joana Miróa, kojom se nastavlja niz predstavljanja svjetski poznatih umjetnika, što je velik organizacijski pothvat za ustanovu sa samo dvije zaposlene osobe

Publika će od travnja do listopada 2024. godine moći razgledati stotinjak umjetnina koje potpisuje slikar i kipar apstrakcije Joan Miró (1893.-1983.), rekla je za Hinu ravnateljica Muzeja i viša kustosica Edita Janković Hapavel.

Djela koja će biti izložena u Đurđevcu, litografije, grafike, bakropisi i ona nastala akvatintom, kaže Janković Hapavel, datiraju iz razdoblja od 50-ih do 70-ih godina.

Očekuje se postava stotinjak izložaka koji su vlasništvo kolekcionarke Suzanne C. Nagy, Amerikanke mađarskih korijena, koja je prošle godine Đurđevcu ustupila kolekciju radova Henrija de Toulouse-Lautreca.

S obzirom na to da je Muzej Grada Đurđevca do sada izložio radove Pabla Picassa, Henrija de Toulouse-Lautreca, Salvadora Dalija, a sada će i Miróa, postavilo se pitanje zahtjevnosti organizacije takvih projekata u gradu koji ima tek nešto više od 7000 stanovnika, a sam muzej dvoje zaposlenih. Janković Hapavel kaže da pripreme za nadolazeći događaj traju već neko vrijeme i sada otprilike znaju koje sve korake i zahtjeve moraju proći, to jest udovoljiti.

Sve počinje uvidom u zbirku pa odabirom radova, osiguranjem, transportom djela, stvaranjem mikroklimatskih uvjeta za smještaj radova do pisanja tekstova za izložbu, kaže Janković Hapavel i dodaje da sve zajedno nabrojano iziskuje višemjesečni pa i godišnji napor.

Kaže da djela velikih umjetnika koja se smještaju u đurđevački izložbeni prostor nisu reprezentativna poput Picassove Guernice, ali su važne karike u sagledavanju opusa jednog umjetnika.

"Zanimljivo je razgledati radove koji nisu toliko prezentirani i ne nalaze se u monografijama. Neke od njih vidimo prvi put i ne možemo vjerovati da je pred nama djelo svjetski poznatog umjetnika", naglasila je Janković Hapavel.

Zahvaljujući potpori Grada Đurđevca te zaradom od prodaje ulaznica i suvenira, kaže sugovornica, uspjeli su financijski pokriti sve troškove inozemnih projekata. Vjeruje da će tako biti i s izložbom Joana Miróa.