'VERONIKA' POD LUPOM

Muljaža na Eurosongu? Slovenski izbor pod istragom zbog sumnje na korupciju

25.01.2024 u 08:38

Bionic
Reading

Tek nakon što je objavljena pjesma Sare Briški Cirman, koja će pod umjetničkim imenom Raiven predstavljati Sloveniju na ovogodišnjem Eurosongu u švedskom Malmöu, slovenski izbor za Eurosong koji je organizirala javna televizija našao se pod lupom tamošnjeg antikorupcijskog regulatornog tijela

Baš kao i Hrvatska, koja je godinama s manjim prekidima svog predstavnika birala na Dori, i Slovenci su od osamostaljenja izbirali predstavnike za Eurosong na natjecanju poznatom pod imenom Ema. Prošle godine su okrenuli ploču i taj im je potez donio solidan rezultat - finale te 21. mjesto za bend Joker Out, koji je nakon toga postao međunarodna teen rock senzacija, rasprodajući klubove diljem Europe te najveću slovensku arenu Stožice.

Ove godine su se također odlučili na interni izbor te odabrali pjevačicu Saru Briški Cirman - Raiven, kojoj je u komponiranju pjesme 'Veronika' pomogao upravo Bojan Cvjetićanin, frontmen i pjevač grupe Joker Out. Kako smo ranije izvijestili, riječ je o pjesmi nadahnutoj legendom o zabranjenoj ljubavi između mladog grofa Fridrika, sina moćnog velikaša Hermana II. Celjskog, i Veronike s Velikog Tabora, tada posjeda Celjskih, koji se nalazi u Hrvatskom zagorju. Pjesma je predstavljena u emisiji 'Misija Malmö', emitiranoj prethodne subote.

Raiven - Veronika Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Međutim ovaj bi izbor mogao doći pod upitnik. Povjerenstvo za sprečavanje korupcije (KPK) početkom ove godine zaprimilo je prijavu zbog nepravilnosti u provedbi javnog natječaja za izbor slovenskog predstavnika na Eurosongu. Iz KPK su za slovenski N1 rekli da rade na provjeravanju prijave, no odbili su dati više informacija.

Sporno je, po svemu sudeći, to što je državna Radiotelevizija Slovenije, koja organizira natječaj, sama promijenila njegova pravila dok je on bio u tijeku. U natječaju je, naime, stajalo da će do 11. prosinca biti objavljen popis poslanih pjesama koje su ušle u uži izbor, a njih bi ocjenjivalo stručno povjerenstvo sastavljeno od slovenskih i međunarodnih stručnjaka. Isto povjerenstvo ocjenjivalo bi i skladbe izvođača koje bi slovenska televizija izravno pozvala na sudjelovanje. Od svih njih trebalo je odabrati najviše četiri pjesme te bi one bile predstavljene u siječanjskoj TV emisiji.

Ništa od toga nije se dogodilo. Radiotelevizija Slovenije 5. prosinca objavila je vijest da je slovenski predstavnik na Euroviziji već odabran glasovima međunarodnog stručnog povjerenstva. Tada su pojasnili da se na izbor prijavilo više od 100 pjesama. Slovenski žiri je od svih prijavljenih skladbi odabrao pet, a među tih pet međunarodni žiri odlučio je koja je najbolja. Iz toga proizlazi da je međunarodno stručno povjerenstvo poslušalo i ocijenilo samo pet skladbi, a ne sve, što se kosi s izvornim pravilima natječaja, prema kojima su oba žirija trebala preslušati sve pjesme i potom odabrati ne njih pet, nego četiri.

Na pitanje zašto javnosti neće biti predstavljene četiri pjesme koje je odabrao žiri, kako je stajalo u originalnim pravilima, urednik zabavnog programa slovenske televizije Vanja Vardjan rekao je za Delo da je Raiven već nakon zbrajanja imala više od polovice mogućih bodova, pa je postalo jasno da nema konkurencije. Ispalo je tako da je emisija otkazana jer je konkurencija eliminirana već u toj fazi.

Dodatnu sumnju u transparentnost izbora baca činjenica da slovenska televizija još uvijek nije objavila imena članova slovenskog, ali i međunarodnog stručnog povjerenstva. Nisu pojasnili ni tko se prijavio na otvoreni natječaj, a koga je nominirala sama javna televizija. Portal eurovizija.com, specijalizirani slovenski eurovizijski portal, tvrdi da je RTV Slovenija pozvala Raiven da sudjeluje na natječaju. Ona je, inače, već nekoliko puta sudjelovala na slovenskom izboru za Eurosong - dvaput je bila druga, a jednom treća, dok je 2018. bila suvoditeljica. Surađivala je s javnom televizijom i 2021., kad je vodila emisiju narodne glazbe 'Popevka'.

Radiotelevizija Slovenije nije dostavila dokumentaciju o natječaju na upit N1, a Raiven je odbila bilo kakav komentar na ovu temu.