'PRIČE IZ VUKOVARA'

Monodramom Pere Eranovića splitski HNK obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

16.11.2020 u 12:32

Bionic
Reading

Splitsko Hrvatsko narodno kazalište ovogodišnji će Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u srijedu obilježiti s dvije izvedbe predstave 'Priče iz Vukovara' u 18 i 20 sati, doznaje se u kazalištu

Monodramu je napisao mladi glumac Pere Eranović, premijerno je prikazana 2015. na Sceni 55 uoči obljetnice jednog od najtragičnijih događaja novije hrvatske povijesti. U kazalištu ističu da su u stvaranju predstave autoru temelj bile kratke lirske priče legendarnog ratnog izvjestitelja iz Vukovara Siniše Glavaševića.

'Svoje Priče iz Vukovara Pere Eranović je zamislio kao jednosatni boravak u vukovarskom skloništu gdje nastaje interakcija ratnog izvjestitelja i njegovih sugrađana, glumca i publike. Monodrama Priče iz Vukovara oblikuje kazališni prostor u ratno sklonište u kojem glumac ostvaruje potpun i nesebičan odnos s publikom. Glumac tako, na sat vremena postaje ratni izvjestitelj, a publika njegovi sugrađani koje on pokušava rasteretiti briga govoreći o ljubavi, životu, neprijateljima, ratu, djetinjstvu. Kroz formu riječi, pjesme i pokreta - on oživljava scensku stvarnost i suprotstavlja ideje čovjeka i nečovjeka', ističu u HNK Split.

Dodaju da ta scenska stvarnost, kroz duhovite i tragične trenutke raste do te mjere da autentični ratni izvještaji Siniše Glavaševića postaju neugodno upozorenje do čega može dovesti slabljenje onog ljudskog u čovjeku. Osim što će one nešto starije podsjetiti na jedno razdoblje ponosa koji se uspio održati nad tolikim strahom i patnjom, ovaj će autorski projekt novim generacijama uputiti i opomenu da je gubljenje radosti i okretanje glave od čovjeka jednako pogubno kao i zaborav, poručuju iz kazališta.

Građani će ulaznice moći kupiti po cijeni od 30 kuna, a svi oni koji ne mogu osobno doći do blagajne mogu ih kupiti online.