PREDSTAVA IVANA PENOVIĆA

Birokratska agonija Franza Kafke na hrvatski način

16.11.2020 u 08:40

Bionic
Reading

Teatar &TD 25. studenoga sprema premijeru predstave 'Proces Kafka' u režiji Ivana Penovića u kojoj igraju Matija Čigir, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Lana Barić, Pavle Vrkljan, Domagoj Janković i Ivan Penović

'Što je zakon? Tko je zakon? Što znači da zakon postoji? Je li pravilo vidljivo samo kada ga se krši? Zašto se opiremo pravilima? Dokazujemo li vlastito postojanje tom borbom?'

To su neka od pitanja koja postavlja predstava 'Proces Kafka' u režiji Ivana Penovića. Riječ je o adaptaciji čuvenog djela Franza Kafke, o opresivnosti birokracije, a čija su fragmentarnost, izgledna nedovršenost i očiti skokovi u toku misli ponudili izvedbeni potencijal.

'Način kojim Kafka barata birokratskim rječnikom nudi specifičan improvizacijski fokus. Mogućnost nadopunjavanja, izmještanja rasporeda događanja i različitog čitanja smisla, odnosno paradoksalnosti ovog romana nudi prostor manipulacije scenske dinamike. Cirkularnost svakog poglavlja ovog romana, njegovo ponavljanje ujedno je i najveća zamka i najveća prednost postavljanja ove predstave. Stagnacija radnje izvor je emocionalnog razvoja, odnosno frustracije likova. Pitanje je samo do kada se isplati čekati da sve ovo prođe. Pitanje je do kada možemo čekati, jer čekanje nepoznatog umara nas više od... sve je teže sjetiti se ičeg drugog', stoji u najavi predstave koja će se premijerno izvesti 25. studenog u 20 sati u Velikoj dvorani &TD-a. Reprizne izvedbe na rasporedu su 26. i 27. studenog u 20 sati.

Izvode je Matija Čigir, Karlo Mrkša, Bernard Tomić, Lana Barić, Pavle Vrkljan, Domagoj Janković i Ivan Penović. Scenografiju potpisuje Filip Triplat, glazbu Karlo Mrkša i Filip Triplat, a za kostime je zaslužan ansambl predstave.