obljetinca smrti

Mjuzikl "Amadea" za Pravednicu među narodima

18.09.2021 u 21:57

Bionic
Reading

U povodu 50 godina smrti nekadašnje provincijalne poglavarice Milosrdnih sestara svetog Križa u Đakovu, M. Karoline Amadeje Pavlović (1895., Petrovaradin – 1971., Sušak), Pravednice među narodima, u dvorani Florentini u subotu je održan jednosatni mjuzikl "Amadea"

Organizirale su ga Milosrdne sestre sv. Križa i Zbor Amadea iz Đakova, a na libreto i glazbu đakovačkog glazbenika Darija Balekića, uz režiju osječke glumice Arete Ćurković.

Uvodno je na životni, redovnički put, pun duhovnosti, podsjetila sadašnja provincijalna poglavarica Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, s. Valerija Široki.

M. Amadeja Pavlović 2009. godine postumno je u Đakovu odlikovana priznanjem Pravednica među narodima, a jer je za vrijeme Drugog svjetskog rata spasila život 11-godišnjoj židovskoj djevojčici Zdenki Bienenstock Grünbaum iz Osijeka.

Obavljajući službu provincijalne poglavarice, u teška vremena za Crkvu bez straha je štitila sestre od raznih pritisaka komunističkog režima. Razvila je prijateljsku i duhovnu suradnju sa zagrebačkim nadbiskupom, bl. Alojzijem Stepincem, kao i pravoslavnim episkopom sv. Varnavom Nastićem.

Po završetku službe provincijalne poglavarice, obnašala je službu kućne poglavarice na Sušaku i odgojiteljice redovničkog podmlatka u Zagrebu.

Mjuziklu "Amadea" u dvorani Florentini nazočili su i đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. dr. Ivan Ćurić, te đakovački gradonačelnik Marin Mandarić.