'POEOV NAZDRAVLJAČ'

Misterioznom obožavatelju Edgara A. Poea izgubio se svaki trag

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.01.2012 19:43
  • Objavljeno 18.01.2012 u 18:57
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obožavatelji Edgara Allana Poea planiraju organizirati posljednje bdijenje u očekivanju tajanstvenoga posjetitelja koji je desetljećima na piščev rođendan posjećivao njegov grob, javljaju američki mediji

Ruža i konjak koje je ostavljao tajanstveni muškarac u crnome počeli su se na Poeovu grobu pojavljivati četrdesetih godina 20. stoljeća. Ostavljene poruke sugerirale su da je tradicija prešla i na novu generaciju u devedesetima, ali posjetitelj prozvan 'Poeov nazdravljač' nije se pojavio od 2009. godine. Nitko ne zna zašto je prestao dolaziti.
Kustos Poeova muzeja Jeff Jerome kaže da će u srijedu probdjeti još jednu noć i onda će proglasiti da je ta tradicija završena. U četvrtak će ugostiti čitanje djela u čast Poeu, a to bi mogla postati nova tradicija za obilježavanje piščeva rođendana.

Veliki američki književnik Edgar Allan Poe rođen je 19. siječnja 1809. u Bostonu u obitelji putujućih glumaca, a umro je 7. listopada 1849. u Baltimoreu.
Jerome i njegovi prijatelji su od 1978. svake godine bili u 'zasjedi' na groblju u Westminster Hallu i promatrali kako figura odjevena u crno, sa šeširom široka oboda i bijelim šalom ostavlja konjak i ruže. Uvijek je dolazio između ponoći i pet ujutro.

Od 1993. godine posjetitelj je počeo ostavljati poruke, počevši s onom na kojoj je pisalo: 'Baklja će biti predana.' Poruka iz 1998. dala je naslutiti da je začetnik običaja umro i da će tradiciju nastaviti dvojica njegovih sinova.

S vremenom je noćni dolazak na groblje i promatranje tajanstvene figure postalo svojevrsno hodočašće za poštovatelje Edgara Allana Poea. Znalo ih se okupiti oko 300 iz cijele Amerike.

Jerome kaže da postoji mogućnost da se tajanstvenom štovatelju nije dogodilo ništa strašno, nego možda smatra da je 2009, kada je obilježena 200. godišnjica Poeova rođenja, bila prikladna za prestanak tradicije.

Prvi prijevod Poea na hrvatski jezik objavljen je 1863. u Danici - bila je to priča 'Crni mačak', a prvi prijevod njegove najpoznatije pjesme 'Gavran' izašao je 1875. u Viencu. Utjecaj Edgara Allana Poea u hrvatskoj književnosti prisutan je od Antuna Gustava Matoša preko Janka Polića Kamova do novijih literarnih naraštaja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi