TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

'Pad kuće Usher' na Netflixu - raskošna darkerska horor-drama

  • 22.10.2023 u 10:06

  • Bionic
    Reading

    Vješto presađena u suvremeni trenutak i obogaćena brojnim motivima iz drugih priča i poezije Edgara Allana Poea, Netflixova serija 'Pad kuće Usher' slastan je gledateljski zalogaj pa makar i na trenutke bila teatralna i melodramatična. To joj odlično pristaje.

    Do trenutka kada prvi put osjetite potrebu da u užasu prekrijete oči, kao što se to obično čini pri gledanju horora, u seriji 'Pad kuće Usher' proći će dvije epizode. Budite bez brige, to će vam biti debelo nadokađeno - gadnih, stravičnih, krvavih i traumatičnih prizora od tada će biti napretek, i to vrlo zornih, prolongiranih i košmarnih. No Mike Flanagan, autor ove serije i hvaljeni američki 'hororist', nikada nije bio sklon banalnom prskanju krvlju i iznutricama. Kod njega su krv i iznutrice upleteni u priče o ljudima, životu, njihovim dramama i, kao što je slučaj s ovom serijom, duboko mračnim tragedijama.

    Flanagan je autor podosta horor filmova i serija, ali prije ove sjećamo ga se s briljantnom 'Polnoćkom' ilitiga 'Midnight Mass', također na Netflixu. U njoj je Flanagan, ne štedeći nas s užasom, jezom i mrakom, zapravo ispričao potresnu priču o umiranju pojedinca i odumiranju zajednice, o grčevitom držanju za mladost i život, o potresnim osobnim tragedijama, ali i onoj najvećoj - ljudskome stanju. Vrlo sličan stil i ton. No ovaj mu je put očito na umu bilo nešto još dramatičnije - velebna, neizbježna, strašna tragedija, nezamisliv, epski, ali i poetski užas. Zla kob u svojem najkrvavijem izdanju.

    A di ćeš boljeg nadahnuća za tako nešto od djela Edgara Allana Poea?

    Ustvari, serija se možda još i više naslanja na ciklus Rogera Cormana, koji je u prvoj polovici šezdesetih godina dvadesetog stoljeća snimio sad već kultnih osam filmova baziranih na Poeovim horor pričama. Umjesto osam filmova, Flanagan je snimio osam epizoda, kombinirajući u njima motive raznih Poeovih priča i poezije, nadograđujući Cormanov visokodramatičan, gotički stil visokom estetikom i stiliziranjem te prilagođavajući priče suvremenom trenutku. Tako se u ovoj seriji 'kuća Usher' odnosi na obitelj koja se ne sastoji samo od brata i sestre blizanaca nastanjenih u ukletoj, živoj kući usred močvare, nego je riječ o bogataškom klanu koji vlada golemom korporacijom Fortunato Pharmaceuticals, a bije ga gadan glas da je zbog proizvodnje i lažnog reklamiranja opioida odgovorna za smrt milijuna ljudi. Možda je malo prvoloptaški i nesuptilno, ali time je odrađena poveznica s pričom o obitelji Sackler i firmi Purdue Pharma. Suvremeni trenutak i okruženje postavljeni.

    • +7
    Pad kuće Usher Izvor: Profimedia / Autor: INTREPID PICTURES - Album / Album / Profimedia

    Sve počinje s Roderickom Usherom, kojeg glumi fantastični Bruce Greenwood, čije recitiranje Poeovih pjesama možda nije onako kanonski hororično kao ono Vincenta Pricea u kultnim Cormanovim filmovima, ali je u tekst unijelo melankoliju tragičnog junaka sa zlom kobi koju si je sam natrpao na leđa. Roderick u tjedan dana gubi sve šestoro svoje djece - dvoje iz braka s bivšom ženom Anabelle Lee (da, da, 'u carstvu kraj mora to bi'), a četvoro izvanbračne. Svi su umrli stravičnom smrću, a Roderick, slomljen tugom, bolešću i krivnjom zbog toga što je zapravo sam uzrokovao njihovu smrt, u svoju staru, već ruševnu obiteljsku kuću zove C. Auguste Dupina (još jedan lik iz Poeovih priča, glumi ga Carl Lumbly), državnog tužitelja s kojim ima dugogodišnji kompliciran odnos, od savezništva do otvorenog neprijateljstva.

    U sljedećih osam epizoda Roderick će Dupinu ispričati neobičnu, stravičnu i mračnu priču o usponu i padu carstva Usherovih, o djetinjstvu i mladosti provedenima sa sestrom blizankom Madeline (uvjerljiva, jeziva i upečatljiva Mary McDonnell, stilizirana do zadnjeg detalja i s nevjerojatnim perikama), o svojoj religijski histeričnoj majci i njezinoj stravičnoj sudbini, o svojoj djeci, o misterioznoj neznanki po imenu Verna (anagram od Raven, glumi je Carla Gugino) i o faustovskoj nagodbi kojom je sav svoj rod odveo u propast i stravu.

    Pad kuće Usher Izvor: Društvene mreže / Autor: Netflix

    Mike Flanagan s tih je osam epizoda složio iznimnu gledateljsku poslasticu - bogatu, uzbudljivu, stravičnu, tragičnu i vizualno nezaboravnu, uvodeći bezvremenskog Poea u dvadeset prvo stoljeće. U seriji i njezinoj raskošnoj, darkerskoj melodrami s pregršt jeze i užasa - može se uživati i ako nemate pojma o Edgaru Allanu Poeu i njegovim djelima. No ako ih znate i volite, pa još ako ste ljubitelj/ica horora - znate što vam je činiti s Netflixom u sljedećih nekoliko dana.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.