DRAMSKI KOLAŽ PRIČA

U splitskom HNK premijerno izveden 'Slučaj Mademoiselle Dupin'

04.02.2024 u 13:06

  • +7

Premijera dramskog kolaža priča 'Slučaj Mademoiselle Dupin'

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Bionic
Reading

Na velikoj sceni splitskog HNK u subotu navečer dramski je ansambl premijerno izveo predstavu 'Slučaj Mademoiselle Dupin' nastalu po pričama Edgara Allana Poea, u dramatizaciji Ivane Vuković i režiji Natalije Manojlović Varga

Riječ je o dvjema detektivskim pričama, 'Umorstva u Rue de Morgue' i 'Ukradeno pismo+ te motivima iz kratke priče 'Crni mačak'. Priče povezuje lik detektiva Augusta Dupina čija je uloga u predstavi povjerena ženi pa je junakinja predstave, u produkciji HNK Split, Augustova sestra blizanka detektivka Mademoiselle Dupin.

Redateljica Natalija Manojlović Varga izjavila je da je zadovoljna izvedbom i dugotrajnim pljeskom publike, ustvrdivši da je veliki posao iza svih njih.

'Mislim da se taj veliki posao polako počinje prelijevati prema publici', kazala je redateljica, dodavši da još nije čula verbalne reakcije, ali neverbalne u obliku aplauza dobro zvuče.

Iako je zadovoljna izvedbom, kaže da redatelji uvijek vide još mogućnosti i potencijala. Ako me se pita posao nikada nije gotov, ali to je čar kazališta, dodala je redateljica.

Detektivku mademoiselle Dupin u predstavi je glumila Ana Marija Veselčić, koja je rekla da se osjeća odlično, prošlo je sve, pa i stres i sada će samo igrati predstave.

'Lijepo je kada publika toplo pozdravi ovo za što smo se trudili. Ovo je jedan težak i drugačiji materijal i onda je lijepo kada čuješ da je publika to prepoznala', dodala je Veselčić.

Dobre prve dojmove nakon predstave imao je i Marjan Nejašmić Banić, kazavši da su se potrudili i ugodno radili, a njemu je bio izazov igrati prefekta pariške policije.

Ostale uloge tumačili su Donat Zeko, Marjan Nejašmić Banić, Tajana Jovanović, Anastasija Jankovska, Luka Čerjan, Pere Eranović i Nikša Arčanin. Vasilija Fišer je scenografkinja i kostimografkinja, Gordan Tudor skladatelj, Srđan Barbarić oblikovatelj svjetla, a Tomislav Luetić oblikovatelj tona.

Repriza predstave održat će se 5., 15., 16. i 17. veljače.