izvijestilo Ministarstvo kulture i medija

Ministrica Obuljen Koržinek u posjetu Ukrajini, tema je zaštita kulturne baštine

17.03.2023 u 09:35

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek boravi u četvrtak u posjetu Kijevu gdje je ukrajinskom kolegi Oleksandru Tkačenku predstavila hrvatska iskustva u zaštiti kulturne baštine, a u izjavi novinarima naglasila je da će Hrvatska nastaviti s potporom Ukrajini

Kako je izvijestilo Ministarstvo kulture i medija, ministrica je na sastanku s ministrom Tkačenkom i prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom, predstavila mjere i aktivnosti za zaštitu, očuvanje i obnovu kulturne baštine koje je Hrvatska poduzimala tijekom i nakon Domovinskoga rata.

Tkačenko je posebno zahvalio ministrici na potpori i pomoći hrvatske Vlade i stručnjaka Ministarstva kulture i medija, istaknuvši da je upravo ta pomoć ključna u zaštiti i obnovi kulturne baštine, a zamjenica Đaparova zahvalila je na zajedničkim naporima u promoviranju UNESCO-ovih vrijednosti i hrvatskoj potpori unutar te organizacije te u zaštiti njihove kulturne baštine.

U obraćanju medijima, ministrica je podsjetila da je hrvatska Vlada od samog početka ruske agresije, pomagala Ukrajini u svim područjima, od vojne do humanitarne pomoći, uključujući i zbrinjavanje ukrajinskih izbjeglica u Hrvatskoj.

"Tijekom mog današnjeg boravka u Kijevu, ali i za vrijeme naših prijašnjih susreta i sa zamjenicom ministra vanjskih poslova Đaparovom u Zagrebu i mojim kolegom Tkačenkom u mnogim online sastancima, podijelili smo iskustva Hrvatske iz Domovinskog rata prije 30 godina. Posebno je bilo riječi o neposrednoj zaštiti i evakuaciji kulturne baštine, obnovi i popisu ratnih šteta, provođenju hitnih mjera zaštite i evakuacije te također procesu restauriranja", istaknula je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je da je Hrvatska bila prva zemlja za koju je na Međunarodnom sudu za ratne zločine uništavanje kulturne baštine korišteno za optužnicu jednom od časnika srpske vojske.

"Ono što se danas događa u Ukrajini, također su ratni zločini, ne samo protiv civila uključujući ciljano uništavanje infrastrukture, nego također i protiv vaše kulturne baštine, jer neprijatelj želi uništiti vašu povijest i trag vašeg identiteta", rekla je ministrica.

Hrvatska će, istaknula je, nastaviti podupirati naše prijatelje i partnere u Ukrajini, u svim područjima, ne samo u području kulturne baštine.

"Nastavit ćemo surađivati s ukrajinskim umjetnicima, skrbiti o izbjeglicama u Hrvatskoj za koje organiziramo mnoge kulturne programe. Vjerujemo da će vaša hrabrost i zajedništvo uskoro donijeti mir u ovu prelijepu zemlju i da ćemo uskoro razgovarati o njezinoj obnovi", poručila je ministrica.

Uoči sastanka ministri su obišli katedralu Svete Sofiju u Kijevu, spomenik iz razdoblja Kijevske Rusije koja je ujedno i prvi ukrajinski spomenik kulture upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Izvorno je bila mauzolej kijevskih vladara, a u njezinom reprezentativnom interijeru sačuvani su izvorni mozaici i freske na kojima je među svecima prikazana obitelj u molitvi kijevskog kneza Jaroslava Mudrog, poznatijeg kao velikog graditelja crkvi.

S prvom zamjenicom ministra vanjskih poslova Ukrajine Eminom Đaparovom, ministrica Obuljen Koržinek odala je počast poginulim braniteljima Ukrajine, položivši cvijeće na Memorijalnom zidu, a službeni boravak u Ukrajini nastavila je posjetom ukrajinskom humanističkom liceju Kijevskog nacionalnog sveučilišta Taras Ševčenko, članu UNESCO-ove mreže udruženih škola – ASPnet kao i posjetom Centru hrvatskog jezika i kulture.

Ministrica u Kijevu boravi s ravnateljem Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislavom Petrincem i ravnateljicom Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Anjom Jelavić.