KOJI SU DALJNJI KORACI?

Obuljen Koržinek predstavila strategiju izlaska iz koronakrize

28.05.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je 28. svibnja mjere potpore koje su usvojene za pomoć kulturnom i kreativnom sektoru uslijed epidemije COVID-19 te najavila daljnje mjere koje će provoditi u svrhu poticanja i ponovnog pokretanja proizvodnje i distribucije kulturno umjetničkih sadržaja

Ministarstvo kulture je do danas je osiguralo 73 milijuna kuna kako bi pomoglo kulturi i umjetnicima koji su ugroženi zbog strogih mjera izazvanih virusnom pandemijom. Od toga je 48 milijuna kuna osigurano za Krizni fond za pomoć kulturnom i medijskom sektoru, dok se 25 milijuna kuna odnosi na poziv Umjetnost i kultura online koji se financira iz europskih sredstava, rečeno je na konferenciji.

Među prvim mjerama Ministarstvo je 24. ožujka donijelo Odluku o odgodi izvršenja ugovorenih programa javnih potreba u kulturi i uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostima. Time je omogućena isplata (honorara) samostalnim umjetnicima, umjetnicima koji rade honorarno i onima bez stalnih izvora prihoda. Donesena je i Odluka o obustavi revizije priznatih prava statusa samostalnih umjetnika na uplatu doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje iz sredstava državnog proračuna na razdoblje od šest mjeseci, podsjetili su iz Ministarstva kulture na današnjoj konferenciji.

Vlada je, dodali su, 17. ožujka usvojila prvi paket mjera usmjerenih na očuvanje radnih mjesta koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a koje se odnose na sve građane i pravne osobe. Ministarstvo kulture i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje uvrstili su ovdje i mjeru potpore za očuvanje radnih mjesta usmjerenu i na poduzetnike u kulturnim i kreativnim industrijama uključujući umjetničke organizacije, kao i na samozaposlene umjetnike i novinare koji sami uplaćuju doprinose obveznih osiguranja.

Ministarstvo je 1. travnja pokrenulo Javni poziv potpore umjetnicima koji profesionalno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske, a kojima je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih epidemijom COVID-19 onemogućeno ili bitno otežano obavljanje umjetničke djelatnosti. Za mjesec ožujak potporu su dobila 722 umjetnika, a za mjesec travanj njih 879.

Za pomoć nezavisnim profesionalcima koji nemaju reguliran status, nisu u registru poreznih obveznika, ne uplaćuju samostalno doprinose ili nisu stekli pravo na uplatu doprinosa iz sredstava državnog proračuna uspostavljen je poseban fond iz kojeg će biti isplaćene jednokratne naknade umjetnicima. Prijave su još uvijek otvorene, prijavit će se strukovne udruge koje će po okončanju postupka isplatiti jednokratne potpore umjetnicima. Minimalni iznos potpore neće biti manji od pet tisuća kuna.

Mjere Vlade usmjerene na očuvanje radnih mjesta odnose se i na pružatelje medijskih usluga. Tako je usvojena mjera da će Agencija za elektroničke medije izvršiti isplatu sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija za 2020., uz mogućnost prenamjene dijela Fonda na temu javnog praćenja epidemije koronavirusa te omogućiti prilagodbu programskih osnova pružatelja medijskih usluga posebnim okolnostima.

Za medijske djelatnike koji nisu obuhvaćeni navedenom mjerom, Vijeće za elektroničke medije provest će natječaj za isplatu potpora honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje. Ministarstvo je 20. svibnja donijelo Odluku o potpori honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje te zadužilo VEM da provede postupak.

Paralelno s poduzetim mjerama pomoći umjetnicima, Ministarstvo je nastavilo s objavom i provođenjem Javnih poziva i natječaja kroz koje se dodatno sufinanciraju pojedini sektori ili reagira na uočene nedostatke i potrebe u polju kulture: Javni poziv za otkup knjiga za narodne knjižnice, Javni poziv za poticanje hrvatskoga glazbenog stvaralaštva, a u tijeku je i evaluacija Javnog poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Ministarstvo je 18. svibnja objavilo poziv Umjetnost i kultura online, a ukupni iznos bespovratnih sredstava iznosi 25 milijuna kuna. Pozivom će se financirati aktivnosti pripreme i provedbe online umjetničkih i kulturnih aktivnosti, a provodi se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Danas je objavljen Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020., koji je u novonastalim okolnostima COVID-19 posebno usmjeren na aktivnosti prilagodbe poslovnih modela proizvodnje, distribucije, dostupnosti i pristupa kulturno umjetničkim sadržajima. Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti. Ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna.

Osigurat će se dodatna sredstva za dofinanciranje filmova (u iznosu od tri milijuna kuna) koji mogu odmah krenuti u snimanje putem HAVC-a, a u smislu osiguravanja sredstava potrebnih za pridržavanje Preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministarstvo kulture je u procesu donošenja Programa dodjele državnih potpora u svrhu podrške poduzetnicima u kulturi i kreativnim industrijama i olakšanje pristupa financiranju kako bi se poboljšala likvidnost MSP-ova čije je poslovanje pogođeno posljedicama pandemije COVID-19.

U tijeku su konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture kako bi se odobrili novi programi i proračuni. U okviru odobrenih programa potiče se angažiranje hrvatskih umjetnika koji su zbog epidemije morali obustaviti rad, odgoditi ili otkazati dogovorene programe. U tijeku je i rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Kako je epidemiološka situacija postajala sve bolja, Ministarstvo je u dogovoru sa Nacionalnim stožerom civilne zaštite, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo te ostalim dionicima u kulturi čiji je rad bio onemogućen radi uspostave preventivnih mjera, razradilo niz preporuka za obavljanje umjetničke djelatnosti što je pridonijelo pokretanju dijela kulturne proizvodnje, distribucije i korištenju kulturnih sadržaja.

Govoreći o prilagodbi u novim okolnostima, ministrica je obrazložila i preporuke kojima se omogućava realizacija umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te proizvodnje i snimanja sadržaja u skladu s epidemiološkim mjerama. U okviru popuštanja mjera Vlada je donijela odluku da od 27. travnja mogu početi raditi knjižnice, knjižare, muzeji, arhivi, galerije, antikvarijati i galerije. Od 11. svibnja omogućeno je održavanje proba u kazalištima.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo 15. svibnja objavio je Preporuke za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19 tijekom održavanja profesionalnih umjetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija te Preporuke za proizvodnju i snimanje audiovizualnih i glazbenih sadržaja tijekom epidemije bolesti COVID-19 koje omogućavaju realizaciju kulturnih programa, izvedbi i snimanja u zatvorenim i otvorenim prostorima.