zaštita tradicije

Ministarstvo kulture kandidiralo bokeljsku proslavu Svetog Tripuna UNESCO-u

30.03.2018 u 19:18

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture uputilo je UNESCO-u kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, priopćeno je u petak iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tripundanske svečanosti upisane su u registar kulturne baštine Republike Hrvatske (Proslava Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna - Tradicije Bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj) i dio su hrvatske nematerijalne baštine, stoji u priopćenju.

'Kult svetog Tripuna i svečanosti njemu u čast, neraskidivo su vezane uz Bokeljsku mornaricu, za čije stvaranje i očuvanje su najzaslužniji pripadnici hrvatskog naroda', dodaje se.

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj u četvrtak usvojila nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

'Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 stoljeća tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sustavi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati usprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i obiteljskim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro', navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture i vlade.

  • +4
Bokeljska mornarica Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u petak je istaknulo da priznanje kulturnog i povijesnog nasljeđa, uključujući i doprinos Hrvata Boke Kotorske u stvaranju i očuvanju Bokeljske mornarice, zauzima važno mjesto u ostvarivanju prava Hrvata u Crnoj Gori kao nacionalne manjine priznate Ustavom Crne Gore.

Zajedno s Ministarstvom kulture pozdravilo je doprinos Hrvatske građanske inicijative i drugih udruga koje okupljaju Hrvate u Crnoj Gori u pripremi crnogorske kandidature Bokeljske mornarice za UNESCO.

'Uvažavajući stajališta i traženja bokeljskih Hrvata Crne Gore i Bokelja u Hrvatskoj, učinili smo sve da zaštitimo njihova prava te osiguramo zaštitu Bokeljske mornarice sa svim njezinim elementima, kako onima koje baštini u Crnoj Gori tako i onima koje baštini u Hrvatskoj', stoji u priopćenju.

Hrvatska se zauzima za pristup koji na najbolji način vrednuje sveukupno tradicijsko nasljeđe Bokeljske mornarice, kako u Crnoj Gori tako i u Hrvatskoj, posebno naglašavajući činjenicu da je Bokeljska mornarica usko povezana sa Sv. Tripunom, i da su za stvaranje i očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca najzaslužniji pripadnici hrvatskoga naroda, dodaje Ministarstvo.

'Vjerujemo da je, u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa te međusobnog uvažavanja, u zajedničkom interesu Crne Gore i Hrvatske nastaviti dijalog tijekom procesa evaluacije predanih kandidacijskih dosjea i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kojim ćemo pokazati da su manjine i naš odnos prema njihovom identitetu, tradiciji i kulturi najčvršće poveznice u izgradnji naših odnosa', zaključuje se u priopćenju.